Нови сблъсъци в Сирия

Съветът за сигурност на ООН обсъжда изпращането на наблюдатели

Нови сблъсъци в Сирия

Бойци на режима на сирийския президент Башар Асад са се сражавали с бунтовници близо до границата с Турция, съобщиха в петък правозащитници, цитирани от Ройтерс. Това са първите сблъсъци след влизането в сила на споразумението за прекратяване на огъня, постигнато с посредничеството на ООН. Това стана повод за нови заседание на Съвета за сигурност на ООН по темата ”Сирия”.

Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщи, че боевете избухнали в северозападната провинция Идлиб, пише БТА.

По същото време френският президент Никола Саркози заяви в интервю за тв канал "И-теле", че не вярва на обещанието на сирийския президент Башар ал Асад, че ще спазва примирието. Той настоя за изпращане на международни наблюдатели в Сирия.

"Не вярвам, че Башар ал Асад е искрен. За съжаление не вярвам в това примирие", каза Саркози. 

Той е обсъдил сирийската тема в конферентна връзка с президента на САЩ Барак Обама и в частност въпроса, че в Сирия трябва да бъдат пратени международни наблюдатели, които да следят за развитието на ситуацията. 

Съветът за сигурност на ООН реагира бързо и вече е започнал обсъждане при закрити врата на проект за резолюция, която ще позволи разполагане на трийсетина невъоръжени наблюдатели.

Задачата им ще е да следят как се спазва споразумението за спиране на огъня между правителствените сили и въоръжените бунтовници, съобщиха осведомителните агенции. За бързото приемане на такава резолюция призова пратеникът на световната организация и на Арабската лига за Сирия Кофи Анан. 

За петък активисти на сирийската опозиция са насрочили масови протестни демонстрации срещу режима, които ще бъдат изпитание за примирието, съобщава Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят