Нови сигнали за корупция срещу Светлин Михайлов

Нови сигнали за корупция срещу Светлин Михайлов
Няколко сигнала за корупционни практики срещу председателя на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов бяха внесени в комисията за борба с корупцията на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък. Те бяха предадени от неуморимия борец срещу корупцията Яне Янев само два дни преди европейските избори и няколко седмици преди ВСС да гласува кой ще оглави СГС за следващите пет години.

Спряганият за близък до ДПС магистрат се смята за основен претендент за втори мандат на поста, въпреки множеството публично изказани съмнения относно неговата репутация и тази на съдилището.

Лидерът на РЗС, който обикновено е добре снабден с информация, за която дори и вътрешният министър допуска, че е от службите, но той твърди, че е от "симпатизанти", този път посочи конкретен източник на данните. По думите му част от сигналите срещу Михайлов идват от американското посолство, членове на Американския конгрес и неправителствени организации.

Съдържанието на сигнала бе разказано от водача на евролистата Димитър Абаджиев. В случая става дума за спор за сграда, в която се помещават Българо-американския културен център и Центъра за психологически изследвания, работещ с хора с увреждания. Претенции към част от сградата са отправени от дружеството "България" АД, което, по думите на Абаджиев, е било част от "Мултигруп".

"Този случай е станал емблематичен как чрез протакане и пренасочване на делото за по-ранни дати, както и отхвърляне на процедурни искания, са удовлетворени правата на небезизвестната групировка. Отхвърлени са и искания за изслушване на вещи лица. Претенциите са освен към конкретния съдия и към административния ръководител на съда", каза Абаджиев.

По думите му е имало жалби от потърпевшите страни до Светлин Михайлов за поведението на съдебния състав, но на тях не е обърнато внимание. Случаят е стигнал и до Американския конгрес като негови членове са уведомили президента Георги Първанов за случващото се. Все още не е известна и реакцията на държавния глава по този казус.

От РЗС обявиха, че Светлин Михайлов директно се е намесвал и в дела за банкови фалити и големи кредити като директно е разпореждал на съдиите да вземат определена страна.

РЗС е предала и данни как в дела, по които лично той се е явявал да правораздава, не се е съобразявал с задължителната за българския съд практика на Европейския съд по правата на човека. Опитът на Mediapool да се свърже с прессекретаря на СГС, за да коментира изнесената от РЗС информация, не се увенча с успех.

До този момент Светлин Михайлов е обвиняван за корупция в полза на контролираното от Ахмед Доган мюфтийство, а напоследък е в центъра на скандала с отказаната регистрация на ръководството на СДС.

Прикрити убийства

Партията на Яне Янев предаде на ВСС общо 10 сигнала за корупция в съдебната система. Освен името на Михайлов бе оповестено конкретно и това на шефа на Окръжна прокуратура-Плевен Марио Василев.

Зам.-председателят на РЗС Емил Василев заяви, че този магистрат кандидатства за нов шефски мандат, въпреки че срещу него има сигнал за прикрито убийство, извършено през 1996 г.

"Този сигнал бе пуснат от потърпевш гражданин. Той ни разказа как през 1996 г., шофирайки колата си, в която били двете му деца и жена му, дошъл някакъв, отворил вратата и застрелял съпругата му. Този човек се оказва син на шефа на следствието в Плевен и вече 13 години не може да му се потърси отговорност. Понеже е и военен, случаят е разследван от военен дознател и именно той забавил това производство. Този военен дознател в момента е административен ръководител на Окръжната прокуратура и иска да продължи бъде такъв", съобщи Василев.

По думите му компрометирани магистрати искат да заемат ръководните постове още в съда и прокуратурата в Стара Загора.

Пет члена на ВСС на срещата

Посещението на Янев във ВСС първоначално бе обявено от РЗС като среща с всички членове на съвета. В последствие бе уточнено, че срещата ще е само с членовете на комисията по корупция в съвета и Янев точно това е искал. Мнозинството от т.нар. правителството на съдебната власт е отказало да участва в предизборните събитие на РЗС, научи Mediapool.

Пред присъстващите Янев заяви, че разполага с данни за корупция за районните съдилища в Петрич и Разлог, както и в Благоевград. Той се поинтересува какво ВСС може да направи за борбата с корупцията, а от комисията му заявиха – "нищо".

Лидерът на РЗС се поинтересува още защо не се заемат чужди специалисти в съдебния съвет, които да помогнат, но на тази идея не бе обърнато внимание.

Единствено членът на ВСС Цони Цонев се похвали, че са обработени и пратени до прокуратурата 4-5 сигнала за корупция, но от тези разследвания не е излязло нищо.

Споделяне

Още по темата

Още от България