Нови случаи на атипична пневмония в Китай

Световната здравна организиция съобщава, че има нов неочакван скок в броя на официално оповестените случаи на атипична пневмония в Китай. Властите в Пекинса оповестили 4 нови смъртни случая и най-малко 132 новозаболели за един ден.

Подобният на пнемвмония синдром на остра респираторна недостатъчност вече се е разпространил в 4 провинции, за които досега се смяташе, че не са засегнати. В Китай общо 86 души са починали от т.н. атипична пневмония, съобщава Би Би Си.

Новите данни са оповестени, след като китайското правителство обяви, че ще има нов подход към болестта, предвиждащ откритост и широко финансиране. В края на миналата седмица властите признаха, че са укривали случаи на атипична пневмония.

Хонконг остава най-тежко засегнатата страна с 94 починали, след като властите оповестиха днес за още 6 смъртни случая.

След като стана ясно, че случаите на атипична пневмония в Пекин са много повече от първоначално съобщените, служители на Световната здравна организация са започнали проучване във втория по големина китайски град Шанхай.

Засега китайските власти твърдят, че в Шанхай има само два случая на атипична пневмония, но предвид размерите на града, връзките му с Хонконг и Пекин и подценяването на опасността от страна на китайските власти, тази цифра реално може да се окаже много по-голяма, смятат експерти.

Позовавайки се на китайското здравно министерство СЗО съобщи днес, че Китай има 1959 потвърдени случая на заразната болест.

Кореспондените в Пекин констатират, че днес има рязка промяна в отразяването на епидемията - новините за болестта заемат първите страници на пресата. Това, както и съобщенията за разко увеличаване на финансирането, означава, че властите най-после са разбрали сериозността на положението.

Смъртни случаи от атипична пневмония

Хонконг - 94
Китай - 86
Канада - 14
Сингапур - 14
Виетнам - 5
Тайланд - 2
Малайзия - 1

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?