Нови смени на шефовете на НЕК и агенцията по рибарство

Поредни смени на шефовете на Националната електрическа компания (НЕК) и на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, бяха обявени в понеделник съответно от “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ), собственик на НЕК, и от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов в понеделник.

Общото между двете промени е, че стават пет месеца след като освободените сега директори бяха назначени от новата власт на ГЕРБ.

Първоначално за “енергийната“ рокада не бе дадено никакво обяснение. По-късно от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което е принципал на БЕХ, съобщиха, че смяната на Георги Миков отново с кадъра на частната ЧЕЗ Красимир Първанов "цели оптимизиране на дейността на дружеството, подобряване на екипността при вземането на решения от Съвета на директорите и синхронизиране на развитието на компанията с държавните приоритети в енергийния сектор".

Самият Миков отказа да коментира освобождаването си, но от седмици в бранша се носят слухове, че ГЕРБ ще го махне от поста, заради неразбирателството му с правителството на ГЕРБ относно визията за преструктурирането на НЕК и неполучаването на достатъчно свобода да проведе реформите, както той смята за добре.

Миков бе назначен в края на август 2009 г., идвайки от поста член на управителния съвет на компанията ЧЕЗ, която снабдява с електроенергия Западна България. Той смяташе, че във вида, в който пое НЕК, компанията е неефективна, трябва да се преструктурира и да предоговори всичките си инвестиционни контракти в търсенето на по-добри условия. Миков пое компанията със загуба от над 44 млн. лв., която бе сведена до 17.3 млн. лв. към октомври.

Новият директор на държавната компания Красимир Първанов до момента оглавяваше дирекция "Инвестиции, проучване и предоставяне на мрежи" в ЧЕЗ "Разпределение България".

Той има близо 20 годишен стаж в областта на енергетиката. От 1990 година той работи в Електроразпределение Столично ЕАД, като последователно заема различни позиции в дружеството и след приватизацията му остава на ръководна длъжност.

По-късно през деня Найденов обяви рокадите в агросектора. Назначеният също през август 2009 г. Йордан Стайков като шеф на ИАРА се сменя с Явор Недев, който пък през ноември бе назначен за директор на новосформираното държавно предприятие “Рибни ресурси“, което трябва да усвоява европарите за рибарство.

“Промяната в ръководството на агенцията се налага не заради несправяне от страна на досегашния изпълнителен директор проф. Йордан Стайков, а поради това, че приоритет на държавата е усвояването на европейските фондове”, каза Найденов. Той допълни, че “промяната в профила на ръководството на агенцията“ се налага заради забавеното още от предишното правителство действие на Оперативната програма “Рибарство”.

“Имаме амбиция средствата по програмата да бъдат максимално усвоени, затова на Агенцията е необходим мениджър, какъвто е г-н Недев“, допълни министърът.

Стайков става съветник в политическия му кабинет, а бившият кмет на община “Красно село“ Борислав Стоянов поема дружеството “Рибни ресурси”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?