Нови снимки на отвлечените румънски журналисти

Румънски телевизии излъчиха в петък по обед нови снимки с отвлечените трима румънски журналисти, на които те показват документите си за самоличност и журналистическите си карти, предаде БТА като цитира агенция Медиафакс.

Репортерката Мари-Жан Йон и операторът Сорин Думитру Мишкоч от частната телевизия Прима, репортерът от в. Ромъния либера Овидиу Оханесян и американският бизнесмен от иракски произход Мохамад Мунаф бяха отвлечени в Багдад на 28 март.

Снимките изглежда са направени след записа, който бе излъчен в сряда вечерта от катарската телевизия Ал Джазира, отбелязва Медиафакс. На тях журналистите са облечени в същите дрехи. На фотографиите липсва бизнесменът Мохамад Мунаф. Двамата похитители, които се виждат на снимките, са вероятно същите лица от записа, излъчен от Ал Джазира. Както и на видеозаписа, те държат оръжия в ръце, като автоматите не са насочени директно към журналистите, отбелязва агенцията.

В петък катарският телевизионен канал Ал Джазира призова за освобождаването на тримата румънски журналисти и американския гражданин, предаде Медиафакс, цитирана от БНР. В призива, публикуван на сайта на телевизията, Ал Джазира заявява, че отвличането на всеки един журналист, който изпълнява дълга си, представлява тежко нарушение на правата на човека.
Румънският външен министър Михай Ръзван Унгуряну отказа в петък подробности за предприетите от правителството стъпки по случая с отвлечените журналисти. Дипломатът заяви, че се надява възможно по-бързо да има "добри новини или новини", предаде агенция Медиафакс.

Румънският външен министър не пожела да отговори на въпросите дали има някакъв напредък в разследването на оперативното звено, създадено за освобождаването на журналистите, нито дали преговарящите, изпратени в Ирак от бизнесмена със сирийски произход Омар Хайсам, имат разрешението на властите в Букурещ. Не мога да коментирам нищо, повтарям това, което казаха президентът и премиерът - начинът, по който ние се отнасяме към информацията, предполага премерване на всяка дума. Затова ви моля за разбиране и търпение, и в подходящия момент със сигурност ще научите новините, заяви Михай Ръзван Унгуряну.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?