Нови стачки парализират Франция

Нови стачки парализират Франция

Стотици хиляди служители в нови икономически сфери се присъединиха към стачката на служители от транспорта и енергетиката във Франция, съобщиха световните информационни агенции. Пощенските работници, учителите, контрольорите на въздушния трафик и медицинският персонал спряха работа за 24 часа в знак на протест срещу планираното орязване на 23 000 работни места през 2008 година.

Французите стачкуват още за увеличаване на покупателната способност и против реформата на специалните режими за пенсиониране. Синдикатите обявиха, че са готови да участват в преговорите, предвидени от правителството за сряда.

Студентите в страната продължават демонстрациите си срещу премахването на държавните субсидии за 85 университета. Анализаторите в страната определят случващото се като най-големия протест срещу реформите на президента Никола Саркози, който встъпи в длъжност през май.

Стачката остави голяма част от училищата затворени, болниците предлагат само ограничен брой здравни услуги, а вестниците в страната не излизат.

Двете летища в Париж и това в Марсилия бяха затворени. По информация на профсъюза на енергийните работници, стачката в сектора е намалила с около 9 процента произведеното от ядрените инсталации в страната електричество.

Заетите в сферата на железопътния и автобусния транспорт са вече 7-ми ден в стачка заради планираните намаление на пенсионното осигуряване. Във вторник са стачкували над 26 процента от жп служителите, но в хода на продължаващия вече шести ден протест броят им постепенно намалява. Въпреки това трафикът продължава да бъде силно затруднен. По думите на френския финансов министър Кристин Лагард протестите костват по 400 милиона евро на икономиката всеки ден.

Едва половината от високоскоростните влакове в страната работиха във вторник, докато в Париж едва 1/3 от мотрисите на метрото бяха пуснати в движение.

Общо 8 профсъюза във Франция представляват около 1/4 от цялата работна сила в страната или 5.2 милиона души.  

 

 

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?