Нови стачки във Франция заради договора за първо назначение

Поне два милиона демонстранти са излезли във вторник по улиците на френските градове в петия протестен ден срещу въвеждането на т. нар. договор за първо назначение, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Новата форма на договор, въведена във Франция, предвижда възможност на работодателите да уволняват с много по-малки бюрократични затруднения младежи при сключването на първия им трудов договор .

Според данни на профсъюзите само в Париж протестиращите са били 700 000. По данни на полицията демонстрантите са били 1 милион, а според организаторите - 3 милиона, предава АП.

Генералният секретар на основния френски синдикат Обща конфедерация на труда Бернар Тибо заяви, че мобилизацията по улиците е била като тази на 28 март, но стачкуващите в обществения транспорт и държавните предприятия са били доста по-малко.

По данни на профсъюза на железничарите 80 процента от влаковете в страната са се движили, не е бил засегнат много и  трафикът на метрото, съобщи Ройтерс.

Около една трета от въздушните полети са били анулирани, а останалите са имали закъснения над 90 минути. В най-голямата френска петролна компания "Тотал" е било намалено слабо производството в три от общо шест рафинерии.

Председателят на групата на управляващия Съюз за народно движение в Националното събрание Бернар Акойе предложи на синдикалните лидери да се срещне с тях утре. Той увери, че на дискусията ще бъдат позволени всякакви въпроси.

Синдикалните лидери посочиха, че са готови да отговорят положително на поканата, но при условие че ще се говори само за спорния договор за първо назначение.

Споделяне

Още от Европа