Нови стъпки на фирми от България, Гърция, Румъния и Унгария за Вертикален газов коридор

Нови стъпки на фирми от България, Гърция, Румъния и Унгария за Вертикален газов коридор

Споразумение за предприемането на нови стъпки по реализацията на проекта за Вертикалния газов коридор подписаха в сряда в Букурещ представители на газовите оператори на България – "Булгартрансгаз", на Гърция – ДЕСФА, на Румъния – "Трансгаз", на Унгария - FGSZ, както и на проектната компания за изграждане на междусистемната газова връзка между България и Гърция – "Ай Си Джи Би".

Документът е продължение на подписания през септември 2016 г. от енергийните министерства на четирите държави меморандум за реализацията на Вертикалния газов коридор в рамките на заседание на Групата на високо равнище за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC).

Сегашният меморандум става основа за сътрудничество на петте газови компании, които ще анализират възможността за изграждане на трасе за двупосочен пренос на природен газ както от Гърция през България, Румъния и Унгария до европейския пазар, така и в обратна посока. Идеята е да се свържат газовите мрежи на четирите държави и точно за това като партньор е привлечена "Ай Си Джи Би".

Подписалите споразумението отчитат, че предвид географското географското разположение на четирите държави, подобряването на националните им инфраструктури и изграждането на липсващите междусистемни връзки, ще допринесе за постигане целите на Европейския енергиен съюз, пише още в съобщението на енергийното ведомство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес