Нови свидетели, но стари показания по делото "Батко"

Нови свидетели, но стари показания по делото "Батко"

Четирима свидетели дадоха показания по делото срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, добил популярност като Батко, заради раздадените обществени поръчки на братята си.

В понеделник пред Софийския градски съд (СГС) свидетелите, двама от които са служители на фонда (сега Национална агенция “Пътна инфраструктура“ - б.ред), повториха думите на колегите си, давали показания в предишните съдебни заседания.

Така съдът за пореден път чу, че, след като Георгиев е станал шеф, всички ръководители на областни дирекции са били задължени да съгласуват с централното управление в София възлаганите обществени поръчки и след неговото одобрение да подписват договорите.

Албена Танева, която е работила в управлението на фонда в Стара Загора, заяви, че е подписала договор, по който страна е бил по-малкият брат Бойко Георгиев. Косьо Загорчев, който е изготвял договори по Закона за обществени поръчки за около 700 обекта, каза, че има подписани договори с фирмата на другия брат на подсъдимия Емил Георгиев.

Делото срещу Георгиев е заради 10 обществени поръчки за ремонт на пътища, спечелени от фирми на братята му в периода юли 2006 - ноември 2007 г. Това разкритие, както и за други злоупотреби в пътния фонд, доведоха до блокирането на европарите за пътища.

Според прокуратурата договорите, сключени с братските фирми, са за над 120 млн. лв. при явен конфликт на интереси.

При започването на процеса Веселин Георгиев не се призна за виновен, а братята му се възползваха от правото си да не свидетелстват. Очевидно и правителството на тройната коалиция не сметна, че Георгиев има някаква вина, тъй като се видя принудено да го отстрани след натиска от Брюксел, но така и не призна, че е допуснат сериозен конфликт на интереси.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?