Нови свидетелски показания в процедурата по импийчмънт уличават Тръмп

Дипломат разкри какво условие са поставили САЩ на Украйна за отпускането на военна помощ

Постоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сандланд

Постоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сандланд призна, че е казал на високопоставен украински представител, че американска военна помощ няма да бъде отпусната, докато Украйна не направи публично изявление "срещу корупцията".

Това става ясно от нови показания на Сандланд, предаде Ройтерс и припомни, че замразената от президента Тръмп военна помощ е в размер на близо 400 милиона долара.

"Подновяването на американската помощ вероятно няма да се осъществи, докато Украйна не направи публичното антикорупционно изявление, което обсъждаме от много седмици", е казал Сандланд на съветник на украинския президент.

Сандланд първоначално даде показания през октомври пред ръководеното от демократи разследване за импийчмънт срещу президента Тръмп в Конгреса. В понеделник той е дал допълнителни показания, след като паметта му се "опреснила", посочи агенцията.

Разследването в Камарата на представителите на Конгреса се фокусира върху телефонен разговор от 25 юли, в който Тръмп е поискал от украинския президент Володимир Зеленски да започне разследване срещу бившия американски вицепрезидент Джо Байдън и неговия син Хънтър. Байдън може да се изправи срещу Тръмп на президентските избори догодина, а синът му е бил в борда на директорите на украинска газова компания, разследвана за корупция.

Показанията на Сандланд съвпадат с тези на други свидетели, които казаха, че Тръмп е опитал да окаже натиск върху украинците, за да проведат разследване, което той да може да използва в своя полза на изборите, отбеляза Ройтерс.

Британският "Гардиън", че промяната в показанията на Сандланд е драстична и предизвика недоумение в администрацията във Вашингтон, пише "Гардиън".

"Вашингтон пост" също определя промяната в показанията на Сандланд като значителна и отбелязва, че тя е станала около три седмици след предишното му явяване пред разследващите от Камарата на представителите. Изданието изтъква, че ревизираните му показания се прибавят към тези на други свързани с националната сигурност представители на САЩ, които също са заявили, че военната помощ за Украйна е била използвана, за да бъдат принудени украинците да започнат разследване, което е могло да подпомогне Тръмп в кампанията за президентските избори през 2020 г.

"Уолстрийт джърнъл" прави сходен коментар, като отбелязва, че Сандланд е поредният свидетел по разследването за импийчмънт, който описва сделка "танто за танто", при която военната помощ за Украйна на стойност 400 милиона долара е била обвързана със започването на разследване.

Според "Ню Йорк таймс" новите показания дават на демократите ценни доказателства, получени от изключително важен свидетел, защото за разлика от останалите официални представители, дали показания във вреда на Тръмп, Сандланд е политически поддръжник на президента, който е разговарял директно с него.

Британският "Дейли телеграф" цитира говорителка на Белия дом във връзка с променените показания на Сандланд, която заявява: "Постоянният представител Сандланд заяви (в показанията си), че "предполага", че е имало обвързване на (военната помощ) - но не може да мотивира по някакъв категоричен начин това предположение". Говорителката подчертава, че "за този незаконен театър с импийчмънта има дори още по-малко доказателства, отколкото се смяташе".

Да свидетелства пред Конгреса по разследването за импийчмънт вчера бе призован и началникът на канцеларията на американския президент Мик Мълвейни, съобщава Асошиейтед прес. Три комисии в Конгреса, водещи разследването, призоваха Мълвейни да се яви в петък за разпит при закрити врата.

Според конгресмените е възможно началникът на президентската канцелария да знае от първа ръка за отношенията на президента Тръмп с украинските власти.

В излъчвана по телевизията пресконференция в Белия дом миналия месец Мълвейни сякаш призна, че Тръмп е замразил военното финансиране за Украйна отчасти по политически причини. Впоследствие отрече да е казвал подобно нещо.

Мълвейни е един от тринадесетте свидетели, които демократите призоваха да дават показания при закрити врата тази седмица. Не е ясно дали той ще се яви в Конгреса, тъй като президентът Тръмп насърчава служителите на правителството да не сътрудничат на разследването, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?