Нови трамваи ще се движат по линия 5 в края на годината

Нови трамваи ще се движат по линия 5 в края на годината

По линията на трамвай №5 ще се движат 13 нови полски мотриси. Те ще бъдат доставени до края на октомври и ще влязат в експлоатация до края на годината. Това беше обещано при подписването на договора за доставка на мотрисите между "Столичен електротранспорт" и полската компания "Песа" (PESA Bydgoszcz SA) за близо 44.8 млн. лв.

Тринадесетте съчленени трамваи са нископодови и климатизирани. Те ще са като тези, които се движат по линии №7 и №1.

Трамваите са с дължина 30 м, разполагат с платформа за детски колички и за хора с увреждания. Ще имат и стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Предвидено е и видеонаблюдение в превозното средство.

Очаква се новите трамваи да пристигнат в София на две партиди до края на октомври 2019 г. и да бъдат пуснати в редовна експлоатация до края на годината по линия №5, каза Евгений Ганчев, директор на "Столичен автотранспорт.

Той подписа договора за доставка на трамваите с Кржижтов Седжиковски, председател на директорския борд на "Песа" и Славомир Пятек, член на борда на директорите на компанията.

Договорът за доставката на трамваите за близо 44.8 млн. лв. е част от втората фаза на проекта за интегриран столичен градски транспорт. Той се финансира от оперативна програма "Региони в растеж" 2014 – 2020 г.

Договорът предвижда да бъдат доставени и резервни части за трамваите, както и диагностично оборудване и обучение на персонала. Освен това трябва да се ремонтира и трасето на трамвай 5, но работата едва ли ще започне през тази година, тъй като предстои ново обявяване на търг за избор на изпълнител. Първият беше прекратен, след като избраната за победител компания "Джи Пи Груп" се отказа от договора. Това стана след нареждане на премиера Бойко Борисов дружеството да бъде извадено от поръчки с европейско и държавно финансиране заради скандала "Джи Пи Гейт".

В последните години Столична община закупи 25 нови трамвая от полската "Песа", които се движат по линии №7 и №1, както и 58 модернизирани трамвая от Чехия и Швейцария.

Обновяването на трамваите е част от рекламираната от общината мащабна модернизация на градския транспорт в София с цел подобряване качеството на въздуха.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?