Нови трамваи в София по линии № 1 и 7

В ход е програма за поетапна подмяна на старите возила

Нови трамваи в София по линии № 1 и 7

Пет нови трамваи ще се движат по линии номер едно и седем в София от четвъртък. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при пускането им в експлоатация.

Трамваите са нископодови и с видеонаблюдение. Така ватманът може да наблюдава не само салона, но и външната част на трамвая. Той разполага с паник бутон, чрез който може да сигнализира при проблем.

Петте трамвая струват около 17 млн. лв., а средствата са осигурени чрез заем от Европейската инвестиционна банка.

След като подменихме около 90 на сто от тролеите и над половината от автобусите в София, продължаваме с подмяната на трамваите, каза Фандъкова.

Трамваите са най-скъпите средства на градския транспорт, след мотрисите на метрото. Средната цена в Европа на един трамвай е около 2 млн. евро. За тези трамваи постигнатата цена е около 1.6 млн. лв., направи равносметка Фандъкова.

В София са и 20 реновирани трамвая от Прага. От тях 15 вече се движат по линия номер 22. Предстои скоро да бъдат пуснати и останалите пет трамвая, съобщи още кметът.

През следващата година ще пристигнат трамваите от Базел, осигурени като грант от швейцарското правителство.

Вече има осигурени средства и от оперативна програма "Региони в растеж" за доставка на още нови трамваи.

През следващия месец очаквам да започне процедурата за избор на изпълнител за 13 нови трамвая, които ще заменят старите по линия номер 5, каза Фандъкова.

Предстои да бъде пуснат и търгът за цялостна реконструкция на трамвайната линия по бул. "Цар Борис Трети" и ул. "Алабин" до Съдебната палта.

През изминалия програмен период с европейски средства бяха купени и пуснати в движение 20 изцяло нови трамвая по линия номер 7. Беше направен и основен ремонт на около 5 км трамвайно трасе по бул. "България".

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?