Нови три руски банки фалираха

Нови три руски банки фалираха

Руската централна банка обяви в понеделник, че отнема лиценза на три средноголеми банки в страната, предаде АФП, цитирана от БТА. Тяхното финансово състояние е излязло извън контрол заради задълбочаващата се икономическа и парична криза в руския финансов сектор.

С отнет лиценз са Метробанка, която е на 248-о място от общо 802 руски банки, ОПМ-Банк (257-о място) и Сибнефтебанк (446-о място). В тях са назначени временни администратори, които трябва да решат въпроса с ликвидността им. Причината за затварянето им е, че трите финансови институции са водили високорискова политика и не са създали адекватни на поетия риск резерви.

Клиентите на банките ще бъдат компенсирани до 1.4 милиона рубли (24 000 евро) от фонда за гарантиране на депозитите.

От началото на второто тримесечие на годината руската централна банка е затворила 18 банки. Финансовите институции, за които е преценено, че са прекалено важни, за да бъдат закрити, са подкрепени с държавни средства, отбелязва АФП.

Най-големият фалит на руска банка през тази година е на банка "Транспортний", която е на 103-о място в страната. Това струва на руския Фонда за гарантиране на влоговете 40 милиарда рубли (715 милиона евро), които бяха изплатени под формата на компенсации на клиентите.

Споделяне

Още от Бизнес