Нови циркове във волейбола: "Сигурният" треньор Мартин Стоев се оказа само претендент

Мартин Стоев

Само за два часа представеният за сигурен нов треньор на волейболните национали Мартин Стоев се оказа само един от тримата претенденти за поста. Към 13.00 часа в четвъртък двама от петимата вицепрезиденти на федерацията обявиха избора на Стоев за сигурен. Към 15.30 часа президентът Данчо Лазаров обясни, че новият треньор ще бъде избран в понеделник.

"Вариантите са три - Мартин Стоев, Камило Плачи и Пламен Константинов. И с тримата е разговаряно, и са дали своето съгласие, но в понеделник ще обявим кой е изборът ни", каза Лазаров, чиято оставка бе поискана звездата на отбора Матей Казийски и от над 10 000 фенове на отбора във Фейсбук.

Цирковете около отбора стават още по-видими, след като стана ясно, че в сряда вечерта част от членовете Управителния съвет на федерацията са имали среща с волейболните национали, които не пътуваха за мачовете от Световната лига в Аржентина. Те са обявили на играчите, че именно Мартин Стоев е новият треньор с помощник Камило Плачи, съобщава сайта "Спортал".

Назначението на Стоев изглеждаше до такава степен сигурно, че капитанът на отбора Владимир Николов коментира, че приема това решение. Николов в продължение на дълги години беше в личен конфликт с Мартин Стоев.

"Вчера имахме среща с ръководството на БФ "Волейбол". Те ни уведомиха, че искат да назначат Мартин Стоев и ни питаха дали ще го приеме. Аз приех това предложение, защото така е редно федерацията да назначава един треньор, а не обратното. Ако зависеше от мен нямаше да назнача Мартин Стоев, но сега го приемам. Искам да продължа работата си. Да играя на финалите на Световната лига в София и на Олимпиадата в Лондон 2012", заяви Николов пред Канал 3.

Преди изказването на Лазаров вицепрезидентите Петър Кънчев и Иван Тодоров обявиха Мартин Стоев за сигурен нов треньор на националния отбор по волейбол. Тяхното съобщение гласеше, че Стоев ще води тима за мачовете от Световната лига и олимпиадата.

"За Мартин Стоев е решено, предстои само да бъде гласувано. Камило Плачи ще остане в щаба му, след като бе част от тима и при Пранди, и при Стойчев. Говорено е и с капитана Владимир Николов, който ще загърби личната си вражда със Стоев в името на Олимпиадата", обясни Кънев.

Така единственият, изглеждащ сигурен резултат от изнесеното заседание на Общото събрание на федерацията в Правец, е приетата оставка на досегашния треньор Радостин Стойчев. Най-успешният волейболен треньор на клубно ниво в света обяви, че подава оставка от националния тим, защото управата на федерацията отказва да се оттегли.

При първото съобщение за назначаването на Мартин Стоев за треньор, звездата на българския волейбол Матей Казийски коментира, че този избор е "смешен". Казийски също напусна отбора с искане за оставката на ръководството на федерацията.

"Изборът му (на Стоев) е необясним предвид начина, по който се развиха нещата на миналата олимпиада в Пекин 2008. За мен е смешно! Не бих работил с Мартин Стоев".

"Всички делегати поискаха да се върна и да играя на олимпиадата. Назначаването на Мартин Стоев, не искам да го коментирам. Бих го определил като слаб треньор! Успехите, които постигнахме под неговото ръководство, ги постигнахме с много силен отбор", продължи Матей Казийски, след като бе изслушан от делегатите на събранието.

"Федерацията беше планирала удар срещу националния отбор, чакаше един грешен ход, и нанесе своя удар. Знам че е така. Не трябва да го доказвам. Не може федерацията да застава отбора и да иска да излизаме мотивирани на терена. Не може. Феновете на волейбола заслужават една по-добра федерация. Матей Казийски не можа да преглътне това, че целият ни труд беше заплют и пренебрегнат", каза още звездата на българския волейбол.

"Надявам се отборът да намери сили да се представи по-най-добрия начин в оставащите важни състезания - Световната лига и oлимпиадата", добави той.

Радостин Стойчев от своя страна се застъпи за сегашния помощник-треньор на отбора Камило Плачи. "Ако Камило Плачи е здрав може съвсем спокойно да бъде първи треньор на отбора", обясни Стойчев.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?