Нови турски учебници поставят част от Южна България в границите на Турция

В географска карта към турски учебни помагала е обозначено, че южните части на България са в границите на Турция. В рамките на южната ни съседка са обозначени още някои гранични райони на Северен Ирак, Армения, Грузия, както и част от Кипър, съобщи кореспондентът на БНР в Турция.

Географската карта е в специални компактдискове като учебно помагало към новите турски учебници по история. Скандалните дискове са били изготвени от бившия директор на образователна дирекция в Истанбул и на 18-ти септември са раздадени във всички училища на Истанбул като част от образователен проект за родители и ученици.

Сгрешената географска карта разширява територията на южната ни съседка така, че в нея попадат българските земи на Югоизточна Тракия, богатите на петрол райони в иракски Кюрдистан – Мосул и Киркук, някои райони на Армения и Грузия – като Батуми и Нахчиван и гръцките острови Крит и Родос. Границата, разделяща остров Кипър на гръцка и турска част, е заличена и боядисана в цвета на Турция.

След избухването на скандала новият шеф на образователната дирекция в Истанбул Муамер Йълдъз заяви, че е шокиран от картата, която определи като "огромна и недопустима грешка, която може да породи остри дебати".

След като се извини публично за гафа на своя предшественик, той съобщи че вече е започнало разследване по случая.

Има сериозни и груби грешки и в новите учебници по история, в които инспекторите в Министерството на образованието в Анкара не са видели, че едни от най-важните национални празници на светската република не са отбелязани изобщо - 30 август- денят на победата на младотурците начело с Ататюрк и 23 април – денят на националната независимост и младежта, когато Меджлисът отваря за първи път вратите си.

Споделяне

Още по темата

Още от България