Нови твърдения, че севернокорейски хакери стоят зад атаките с вируса "WannaCry"

Нови твърдения, че севернокорейски хакери стоят зад атаките с вируса "WannaCry"

Компанията за киберсигурност "Симантек" съобщи, че е много вероятно хакерска групировка от Северна Корея да стои зад кибератаката с вируса "WannaCry" този месец, поразила над 300 000 компютри по цял свят и предизвикала хаос в болници, банки и училища по планетата, предаде Ройтерс.

Следователи от "Симантек" казаха, че са открили много елементи на кода, използвани както в предишни изяви на севернокорейската група, така и в ранни версии на този вирус. Освен това същата интернет връзка била използвана за инсталирането на ранна версия на "WannaCry" върху два компютъра и за връзка с програмния инструмент, унищожил файлове на компанията "Сони Пикчърс ентъртейнмънт" неотдавна.

Експертите на "Симантек" смятат, че този вирус е работа на хора, свързани с групата "Лазарус", защото те са имали достъп до кода на източника на компютърната зараза. Според тях обаче групата не била свързана с властите в Пхенян, а действала самостоятелно.

Севернокорейските хакери просто работели, за да припечелят пари, като може би са спрели да работят за правителството или просто били подизпълнители без пряко задължение да служат само на правителството в Пхенян.

Споделяне

Още от IT