Нови твърдения за незаконно финансиране на управляващата партия в Испания

Мариано Рахой и  Хосе Мария Аснар

Испанската управляваща Народна партия се е финансирала незаконно чрез подкупи в продължение на поне 20 години, заяви бившият ковчежник Луис Барсенас, цитиран от Ройтерс.

Барсенас заяви в интервю за испанския в. "Мундо", че Народната партия е получавала рушвети от строителни предприемачи в замяна на договори в райони, управлявани от нея.

Бившият финансист на партията е в ареста и срещу него има обвинения в пране на пари, подкупи, данъчна измама и други престъпления. Той е централна фигура в две големи корупционни афери, подкопали доверието в Народната партия.

През януари в. "Паис" публикува извадки от ръчно написани счетоводни документи, за които се твърдеше, че описват внасяне и изнасяне на пари в брой от тайна сметка.

В интервюто за "Мундо" Барсенас каза, че документите са автентични и са свързани с незаконното финансиране на Народната партия. Барсенас, който досега твърдеше, че документите не са били писани от него, заяви, че преди е лъгал от лоялност към министър-председателя Мариано Рахой.

Рахой, бившият премиер Хосе Мария Аснар и други висши служители на Народната партия, чиито имена фигурират в документите, отричат незаконно да са получавали пари.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?