"Нови усложнения" след поредната операция на Уго Чавес

Кубинският президент Раул Кастро посреща Чавес (вдясно) на летището в Хавана по-рано този месец

Венецуелският президент Уго Чавес е претърпял "нови усложнения" след операцията от рак в Куба, заяви вицепрезидентът Николас Мадуро, цитиран от Асошиейтед прес.

Вицепрезидентът не даде подробности за какви усложнения става въпрос. По думите му те са били свързани с дихателна инфекция.

Мадуро каза в предавано по телевизията обръщение от Куба, че състоянието на Чавес продължава да е "деликатно". "Преди няколко минути бяхме при президента Чавес. Поздравихме се и самият той спомена за тези усложнения", заяви Мадуро, а до него бяха най-голямата дъщеря на Чавес Роса, съпругът ѝ Хорхе Ареаса и генералният прокурор Силия Флорес.

Изказването на вицепрезидента предполага, че здравето на Чавес се влошава. Венецуелският лидер не се е появявал публично, нито е правил изявления, откакто претърпя четвърта операция от рак на 11 декември, и според правителствени служители той може да не се върне навреме за встъпването в длъжност за нов шестгодишен мандат на 10 януари.

"Президентът ни даде точни указания, така че след като приключим посещението, да кажем на народа какво е здравословното му състояние в момента", заяви Мадуро.

"Здравословното състояние на президента продължава да е деликатно, има усложнения, на които се обръща внимание, и процесът не е без рискове", каза Мадуро, който държеше вчерашен вестник, за да потвърди датата на която е направено обръщението.

Вицепрезидентът заяви, че няколко пъти се е срещал с лекуващия екип на Чавес и негови роднини. Той каза, че ще остане още известно време в Хавана.

Мадуро, който пристигна в събота в Куба, е най-високопоставеният венецуелски служител, който посещава Чавес след операцията.

Преди да замине за Куба, президентът призна, че операцията крие рискове, и определи вицепрезидента за свой приемник, като призова поддръжниците си да гласуват за Мадуро, ако са нужни нови президентски избори.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?