"Нови усложнения" след поредната операция на Уго Чавес

Кубинският президент Раул Кастро посреща Чавес (вдясно) на летището в Хавана по-рано този месец

Венецуелският президент Уго Чавес е претърпял "нови усложнения" след операцията от рак в Куба, заяви вицепрезидентът Николас Мадуро, цитиран от Асошиейтед прес.

Вицепрезидентът не даде подробности за какви усложнения става въпрос. По думите му те са били свързани с дихателна инфекция.

Мадуро каза в предавано по телевизията обръщение от Куба, че състоянието на Чавес продължава да е "деликатно". "Преди няколко минути бяхме при президента Чавес. Поздравихме се и самият той спомена за тези усложнения", заяви Мадуро, а до него бяха най-голямата дъщеря на Чавес Роса, съпругът ѝ Хорхе Ареаса и генералният прокурор Силия Флорес.

Изказването на вицепрезидента предполага, че здравето на Чавес се влошава. Венецуелският лидер не се е появявал публично, нито е правил изявления, откакто претърпя четвърта операция от рак на 11 декември, и според правителствени служители той може да не се върне навреме за встъпването в длъжност за нов шестгодишен мандат на 10 януари.

"Президентът ни даде точни указания, така че след като приключим посещението, да кажем на народа какво е здравословното му състояние в момента", заяви Мадуро.

"Здравословното състояние на президента продължава да е деликатно, има усложнения, на които се обръща внимание, и процесът не е без рискове", каза Мадуро, който държеше вчерашен вестник, за да потвърди датата на която е направено обръщението.

Вицепрезидентът заяви, че няколко пъти се е срещал с лекуващия екип на Чавес и негови роднини. Той каза, че ще остане още известно време в Хавана.

Мадуро, който пристигна в събота в Куба, е най-високопоставеният венецуелски служител, който посещава Чавес след операцията.

Преди да замине за Куба, президентът призна, че операцията крие рискове, и определи вицепрезидента за свой приемник, като призова поддръжниците си да гласуват за Мадуро, ако са нужни нови президентски избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят