Нови вълнения в БНР – този път заради пенсионирането на Лили Маринкова

Нови вълнения в БНР – този път заради пенсионирането на Лили Маринкова

Новият директор на програма "Хоризонт" БНР е дългогодишният журналист Васил Велев. Той поема поста от 7 юни, съобщи в понеделник новият директор на националното Александър Велев. Решението му стана повод за поредния трус в БНР, тъй като е освободил поста Лили Маринкова. Информационни издания съобщиха за "голям скандал".

Според свидетели на случилото историята започва сутринта, когато Маринкова е извикана от новия шеф на радиото и на практика е пенсионирана. Тя има навършени 62 години. Освен това новият шеф на радиото не доволен от качеството на програма "Хоризонт", на която Маринкова е директор от април 2015 г., когато управата на БНР я назначи на мястото на напусналия Васил Чобанов.

Към 16 ч. шефът на радиото извикал екипа на "Хоризонт", за да ги запознае с новия им пряк шеф. По време на събранието Маринкова е обявила пред всички, че е уволнена от радиото, а не само като шеф на "Хоризонт". Тя обвинила Александър Велев, че е реваншистки настроен и по време на първия си мандат бил политическо назначение като протеже на бившия вицепремиер от кабинета "Костов" Евгений Бакърджиев.

Лили Маринкова вече няма да води "Неделя 150", но предаването ще продължи да съществува с водещи на ротационен принцип, както е обяснил Ал. Велев.

Преди да оглави "Хоризонт", Маринкова бе главен продуцент на държавното радио и водеше предаванията "Разговор с Вас", "Хоризонт преди всички" и "Неделя 150". Носител е на наградите "Репортер на годината", на "Сирак Скитник" за радиожурналистика и на голямата награда на Българската медийна коалиция за цялостен принос към независимостта на медиите и утвърждаването на принципите на гражданското общество.

Новоназначеният Васил Велев е с 30-годишен стаж. Работил е като репортер, редактор и водещ на нощен блок в БНР. След конкурс през 1999 г. заминава на работа в Би Би Си. През последните 3 години е обучавал радиожурналисти в Тайланд, Малдивите и Филипините.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?