Нови варианти на коронавируса се разпространяват във Франция и Израел

Нови варианти на коронавируса се разпространяват във Франция и Израел

Нов вариант на коронавируса циркулира активно във Франция, пише в. "Фигаро". Той е бил засечен в болницата "Анри Мондор" в Кретей и затова е кръстен именно вариант "Анри Мондор".

Вариантът е открит у 29 пациенти в болницата от столичния район Ил дьо Франс, от югоизточна и югозападна Франция, както и у трима медици и роднина на единия от тях. На този етап нищо не показва, че той е повече или по-малко заразен от другите известни варианти. Но в тази насока се правят допълнителни изследвания.

Вариантът се характеризира с две делеции (загуби на участък от хромозома) и 18 мутации на аминокиселини, сред които 7 или 8 са локализирани на ключови позиции на шиповия протеин на коронавируса.

Учени са идентифицирали нов вариант на коронавируса в Израел и смятат, че с него са заразени стотици хора в северната, южната и в централната част на страната, съобщи електронното издание на "Таймс ъв Израел". Специалистите обаче са на мнение, че местната разновидност не е заплаха за ефективността на ваксините.

Вариантът досега е потвърден при около 180 пациенти от Хайфа на север до Беершеба на юг, но се смята, че е много по-широко разпространен, тъй като се секвенират ограничен брой проби.

Вариантът се характеризира с промени в четири аминокиселини в протеина 681 на шипа на вируса. Засечен е за пръв път през юли, но е документиран сега, се посочва в съобщение на израелското здравно министерство, цитирано от изданието.

"От промените, които наблюдаваме, е ясно, че това е нещо уникално само за Израел, затова смятаме, че вариантът е възникнал тук", каза проф.Мишал Линиал от екипа, анализирал пробите. Тя уточни, че и в други страни са идентифицирани разновидности с изменения в същия протеин, но те са различни от тези, засечени в Израел. Проф.Линиал, биохимик в Еврейския университет в Ерусалим, е категорична, че вариантът ще продължи да мутира.

В съобщението на здравното министерство се изтъква, че "вариантът не е клинично и епидемиологично значим" и проф.Линиал уверява, че няма причини за тревога.

"Уверени сме, че няма да повлияе на ефективността на ваксината", каза тя.

Споделяне

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?