Нови въздушни удари срещу хусите в Йемен, боеве в Аден

Нови въздушни удари срещу хусите в Йемен, боеве в Аден

Коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, тази нощ нанесе нови въздушни удари срещу позиции на шиитските бунтовници хуси в Йемен, а в южния град Аден се водеха боеве между враждуващи фракции, съобщи Франс прес, като се позова на местни жители.

Мишена на въздушните удари били шест обекта на бунтовниците близо до столицата Сана, северно от град Таез и в град Ярим.

За други въздушни удари се съобщава в южната провинция Лахдж и северните и източните подстъпи на Аден. В града цяла нощ се водиха ожесточени боеве между бунтовниците и бойци, лоялни на президента в изгнание Абд Рабу Мансур Хади.

На 26 март Саудитска Арабия оглави коалиция от девет арабски страни, която започна въздушна операция, за да спре настъплението на хусите, подкрепяни от Иран. Във вторник саудитското правителство обяви, че интензивната фаза на ударите е приключила, но то си запазва възможността да се намеси отново в случай на заплаха от страна на бунтовническите движения.

Световната здравна организация съобщи, че 1080 души са загинали между 19 март и 21 април в Йемен, съобщи ДПА.

Въпреки че обяви край на въздушната си кампания в Йемен, Саудитска Арабия ще отговори в случай на агресивни действия на хусите, каза саудитският посланик във Вашингтон Адел ал Джубейр, цитиран от Франс прес. "Ще продължим да използваме сила, за да им попречим да превземат Йемен с агресивни действия", допълни Джубейр.

Шиитските бунтовници поискаха вчера окончателно прекратяване на бомбардировките и започване на преговори със силите, лоялни на президента Абд Рабу Мансур Хади, под егидата на ООН.

Саудитският принц Ал Уалид ибн Талал пък обеща да подари по едно ново бентли на всеки пилот от кралството, участвал във въздушните атаки в Йемен. Както съобщи днес Прес Ти Ви, милиардерът смята да раздаде общо стотина луксозни возила на саудитските летци, участвали в последните бомбардировки.

"Поздравявам нашите мъдри лидери по случай победата в операция "Решителна буря" и започналата операция "Възраждане на надеждата". В знак на признателност към стотината пилоти, участвали в операцията, с радост им подарявам сто автомобила "Бентли", заяви принцът.

Ибн Талал е собственик на най-голямата компания в кралството - "Кингдъм холдингс", притежава и акции за 300 милиона долара от "Туитър инкорпорейтид", а също така ценни книжа на "Епъл", "Тайм уорнър" и "Ситигруп". Според оценки, състоянието му достига 23 милиарда долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят