Нови визитки и табели ще оформят модерна визия на администрацията

Нови визитки и табели ще оформят модерна визия на администрацията

Всички визитки, бланки и табели, ползвани от чиновниците, ще изглеждат по сходен начин, реши правителството в четвъртък, като прие постановление с наименованието "Изисквания за институционална идентичност на администрацията".

Целта на документа е да се създаде "нова модерна и разпознаваема визия на българската администрация", която да замени "еклектиката, която я има в момента", според автора на документа – министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.

На визитките на премиера и министрите ще има златно релефно изображение на герба на България, на зам.-министрите – по-скромен релефен, но черен герб. На визитките на чиновниците ще има още по-скромен символ - само т.нар основна структурна форма на герба – централния лъв, който е на фона на червения щит.

"Бил съм в няколко министерства, визитките там не си приличат”, каза Василев. По думите му, уеднаквяването на официалните и представителните документи е практика в други държави, чието развитие искаме да достигнем.

Промените влизат в сила веднага и имат задължителен характер, но старите визитки ще могат да се използват до изчерпването им, вероятно за икономия.

Постановлението регламентира и унифицирането на всички документи в държавата, табели, указателни знаци и уеб-сайтове на отделните министерства.

На въпрос колко ще струва подмяната на старите бланки и прочие бумаги с нови, Василев отговори: "Не смятам, че "нещо щяло да струва" е причина да си караме с тази еклектика, която има в момента” и допълни, че ако служителите във ведомството му решат да променят сайта на министерството, това е част от работата им. Според Василев ще са необходими няколко месеца, за да се случи подмяната.

Министерският съвет прие в четвъртък и постановление, което регламентира как да се изобразява гербът отсега нататък, за да няма импровизации при използването му в печатни материали, интернет, знамена и заседателни зали.

Василев уточни, че постановлението не означава, че от другата седмица всички гербове в държавата ще бъдат подменени, а когато се поръчват нови, ще се спазват стандартите.

По думите на Василев, идеята му ще даде "усещане за повече държавност, повече гордост на самите служители в администрацията, че принадлежат към обща кауза и семейство – на служителите в цялата администрация." Засега не се предвиждат санкции за неизпълнение на постановлението, каза още Василев.

Споделяне

Още от България