Нови влакове в България – теоретично до две години и половина

Московски допуска, че пожарът във влака София – Бургас може да е предизвикан умишлено

Ивайло Московски, сн: МТИТС

До месец и половина ще бъде обявена поръчката за купуване на 41 нови мотрисни влака. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски в отговор на въпрос при проверката на язовир "Рогозен 1".

"Теоретично след две години и половина първите влакове могат да бъдат доставени в България", допълни той.

Обществената поръчка за купуването на нови мотрисни влакове от БДЖ се подготвя вече повече от половин година

В началото на септември 2017 г. изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров съобщи, че се подготвя обществена поръчка за закупуването на 41 нови мотрисни пътнически влака за 380 млн. лв. Това е първият етап на обновяването на подвижния състав на железниците. За следващия е предвидено купуването на още 44 мотриси. Очакванията бяха първите нови влакове да се движат по българските релси през 2021 г.

Сделката ще бъде финансирана с капиталовия трансфер, който БДЖ получава от държавата. В момента той е 20 млн. лв. годишно. Изплащането на новите мотриси ще е е разсрочено за 10 години, каза Московски във вторник.

За последно БДЖ купи 25 нови електрически мотриси "Дезиро" на "Сименс" по времето на тройната коалиция през 2007 г. След това холдингът натрупа дългове, заради спиране на изплащането на заема по нареждане на финансовия министър Симеон Дянков по време на първото правителство на ГЕРБ.

Транспортният министър допусна, че пожарът в пътническия влак София – Бургас, при който изгоряха два вагона на гара Коньово, може да е в резултат на злоумишлени дейности.

Към момента текат експертизи и след като приключи работата на специализираните органи ще бъде ясна причината, каза Московски.

Той напомни за подобен инцидент преди години, когато заключението на експертите е било, че е имало злоумишлени дейности и на този етап това също не се изключва.

Превозната бригада на влака ще бъде наградена за проявена висока степен на отговорност, обеща още транспортният министър.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?