Нови законови промени ще разкриват задачата на доклада за КТБ

Нови законови промени ще разкриват задачата на доклада за КТБ

Нови поправки в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), които целят да изчистят неточностите и неяснотите в публикувания миналата седмица доклад на разследващата компания "АлексПартнърс" за фалита на "Корпоративна търговска банка" (КТБ), внасят депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов и от ГЕРБ Методи Андреев.

Корекциите се налагат заради това, че публикуваният превод на анализа е пълен с грешки, оригиналът му не е наличен, а заданието към "АликсПартнърс" така и не стана обществено достояние.

Затова внасяните сега промени ще задължат синдиците да бъдат длъжни да публикуват доклади и договори в оригинал, а не само преведени на български език. Депутатите вкарват отново и текст, който задължава постоянния синдик да публикува заданието в договора. Този текст вече беше отхвърлен веднъж от мнозинството в пленарна зала без ясни мотиви, припомнят тримата народни представители.

Така с приетите преди близо месец промени в Закона за банковата несъстоятелност временният синдик, сключил договор за международно разследване, е длъжен да публикува задачите, за които е наета международна компания, а постоянният – не.

На практика промените не задължиха синдиците в КТБ да разкрият целите, които са поставили на "АликсПартнърс" и един от най-важните въпроси, свързани с разследването, остана неотговорен, посочват депутатите.

"Все още не е ясно дали от американската компания е поискано да открие лицата, заемащи висши длъжности в България, които са замесени в източването на банката, както и дали от компанията се очаква да участва във връщането на активите. Тези две задачи са основната причина, поради която беше ангажирана международна разследваща компания, а към момента не е ясно дали те фигурират в договора с "АликсПартнърс Сървисиз", посочва се в съобщението на тримата.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?