Нови жалби срещу "Юпитер" в комисията за финансов надзор

Нови 77 жалби срещу застрахователната компания "Юпитер" са постъпили в Комисията за финансов надзор от 22 юли до 22 август, съобщи в сряда проф. Милчо Стоименов от регулаторния орган.

На 22 юли комисията наложи принудителни мерки срещу застрахователя, заради дошлите дотогава 318 жалби от клиенти на "Юпитер" за забавяне на изплащането на обезщетения. Жалбите бяха основно за застраховките "Гражданска отговорност" и "Автокаско". По тези рискове са и новите постъпили жалби, които комисията тепърва ще проверява.

Финансовият регулатор разпореди на "Юпитер" в едномесечен срок да изплати закъснелите обезщетения и го предупреди, че ако до 3 месеца - тоест до 22 октомври т.г., не нормализира плащанията си, може да му отнеме лицензите за двете най-разпространени застраховки. Ако лицензите на компанията за двете застраховки бъдат отнети, полиците на клиентите им ще се прехвърлят към други застрахователи.

Въпреки че "Юпитер" още не е успял да изчисти висящите щети, всяка седмица информира комисията за изплатеното през периода. Най-важният срок за тях е 22 октомври, компанията явно търси решение на проблема, искрено се надявам "Юпитер" да стъпи на краката си, коментира Стоименов.

По 10 жалби на ден постъпват в комисията от граждани, които се оплакват, че са присвоени инвестиционните им бонове, съобщи също в сряда зам.председателят на КФН Димана Ранкова. Тя обясни, че повечето от боновете са прехвърлени на едни и същи лица, които дори не са подозирали, че са собственици на голямо количество инвестиционни бонове. До края на следващата седмица трябва да приключи проверката на комисията и на икономическа полиция по случая.

В края на август Комисията за финансов надзор ще разгледа проекта на допълнения на Закона за публично предлагане на ценни книжа. С промените ще се уреди действието на взаимните фондове, тъй като в момента законът предвижда колективни инвестиционни схеми като под формата на инвестиционни дружества АД-та.

От комисията уточниха, че промените синхронизират изцяло този тип законодателство с европейските изисквания.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?