Нови жертви на боевете в Източна Украйна, Туск призова Русия да сложи край на насилието

Нови жертви на боевете в Източна Украйна, Туск призова Русия да сложи край на насилието

Двама правителствени войници бяха убити в източната част на Украйна, където армията и проруските бунтовници обстрелваха взаимно позициите си през изминалата нощ. Това съобщи в четвъртък сутрин украинската пресслужба за военните операции на изток, предаде АП.

Десетима украински войници бяха ранени в боевете в индустриалната част на страната, които навлязоха в петия си ден. Репортери на АП, намиращи се в района на конфликта, са чували през нощта залпове на реактивни ракетни комплекси ГРАД. През 2015 г. украинското правителство и подкрепяните от Русия сепаратисти се ангажираха да не използват тежки оръжия, вкл. ГРАД, припомни агенцията.

От понеделник досега най-малко десет души бяха убити и десетки, вкл. цивилни, бяха ранени от двете страни на фронтовата линия. В края на миналата седмица промишленото градче Авдиивка (рус. Авдеевка), което е под контрола на Киев, остана без вода, отопление и електричество заради артилерийски обстрел. Във вторник подаването на вода и отопление бе частично възстановено, но Авдиивка остава без ток, защото аварийните екипи не могат да достигнат до скъсаните електропроводи заради обстрела.

В отстоящия на няколко километра град Донецк - главния бастион на сепаратистите - са били ранени двама цивилни вследствие на обстрела на противника, предаде ТАСС. Агенцията се позовава на властите в самообявилата се Донецка народна република, според които през изминалата нощ правителствените сили са изстреляли над 250 артилерийски и минометни снаряда по селата около Донецк.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова днес Русия да използва влиянието си върху бунтовниците в Източна Украйна, за да спре острата ескалация на насилието там в последните дни, предаде Ройтерс.

"Отново ни бе напомнено за неспирното предизвикателство, което представлява руската агресия в Източна Украйна", каза Туск на пресконференция. "Боевете трябва да спрат незабавно. Спирането на огъня трябва да се спазва."

"Русия следва да използва влиянието си, за да възпре подкрепяните от нея сепаратисти."

Поредната ескалация на насилието в Източна Украйна съвпадна с встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп, който заяви, че ще търси разведряване в отношенията с Москва.

Според Кремъл това ново разгаряне на бойните действия в Източна Украйна показва необходимостта от бързо възстановяване на диалога между САЩ и Русия.

Споделяне

Още от Свят