Нови жертви на насилието в Сирия

Двайсет и един цивилни загинаха през последното денонощие в различни части на Сирия, предаде Франс прес, като се позова на съобщениена Сирийския център на наблюдение на правата на човека.

В Хомс, една от люлките на бунта срещу режима напрезидента Башар Асад, силите за сигурност откриха огън подемонстранти и убиха 7 души.

Пак там неизвестни откриха огън с ръчен противотанковгранатомет по цивилни, участващи в бдение със свещи в памет нажертвите от атентата, извършен в Дамаск вчера. Четирима цивилнибяха убити, а множество бяха ранени при това нападение.

Десет цивилни бяха убити в Маарет Дабсе, в провинция Идлиб.

Четирима души починаха от раните си, получени в петък при стрелба на силите за сигурност срещу демонстранти в град Хараста, край Дамаск.

По-рано в събота хиляди души участваха в погребението в Дамаск на 26-те жертви на самоубийствения атентат, извършен в петък, когато в репресиите в Сирия загинаха други 17 души.

Същевременно Арабската лига изключи варианта за изтегляне на нейните наблюдатели от Сирия.

"Нито една арабска страна досега не е изтъкнала необходимостта от изтеглянето на наблюдателите", заяви заместник генералният секретар на организацията Аднан Еиса преди в Кайро министрите на външните работи на Арабската лига да се запознаят с доклад от мисията на наблюдателите до този момент.

Откъси от доклада се появиха вече в медиите. В тях сеспоменава за продължаващото насилие от страна на силите засигурност на Сирия срещу настояващите за демокрацияпротестиращи, предаде Ал Джазира. В документа се споменава и, чесирийските власти държат политически затворници на тайни места.

Мисията на наблюдателите на Арабската лига е силнокритикувана, защото не спира насилието срещу протестиращите.Наблюдателите вече са 163, след като вчера последните десет експерти, пристигнаха в Сирия от Йордания.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?