Новина: Ким Чен-ун за пръв път отговори на въпрос на чуждестранен журналист

Новина: Ким Чен-ун за пръв път отговори на въпрос на чуждестранен журналист

Близо 3000 журналисти от 40 държави се събраха тази седмица във виетнамската столица Ханой, за да отразяват втората среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. В четвъртък, преди началото на втория ден от разговорите им по ключовата тема за денуклеаризацията на Корейския полуостров, докато организаторите се опитваха да отстранят репортерите, един от тях – Дейвид Накамура от "Вашингтон пост"- се провикна с въпрос: "Председателю Ким, уверен ли сте?"

Последва стъписващ – и вероятно безпрецедентен момент, в който Ким отговори.

Той първо направи пауза, погледна към преводача си и след това каза: "Твърде рано е да се каже, но не бих казал, че съм песимист."

След това Ким се наведе обратно да чуе какво му шепне преводачът. "Но имам чувството, че ще произтече добър резултат", допълни той с типично дрезгавия си глас.

Това е вероятно първият път в историята, когато Ким въобще отговаря на въпрос на чуждестранен журналист.

Случаят е още по-поразителен заради споровете около достъпа на медиите до срещата, отбелязва "Политико".

Напрежението по тази тема възникна още предишната вечер, когато журналистите не бяха допуснати да отразят срещата, провела се по време на вечеря между двамата лидери. До тази мярка се стигна, след като американските медии, придружаващи Тръмп, го нападнаха в Ханой с въпроси за скандалните признания на бившия му адвокат Майкъл Коен по време на изслушване в Конгреса.

Белият дом оправда решението да не допуска журналисти с "чувствителния характер на срещите".

Ден по-рано репортерите бяха изгонени от регистрационния център, санкциониран от Белия дом, който се оказа разположен в същия хотел, в който е настанен Ким Чен-ун по време на престоя си в Ханой.

Северна Корея контролира стриктно медиите си, позволявайки само раболепно отразяване на Ким, който досега винаги е игнорирал въпроси от малцината чуждестранни журналисти, които са имал някакъв досег с него.

Ким обаче има навика да разговаря с други американци като бившата баскетболна звезда Денис Родман.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?