Новинарска агенция на сина на Муамар Кадафи напуска Либия заради тормоз

Агенция Либия прес обяви, че закрива дейността си в Либия заради полицейски тормоз над служителите ѝ, който застрашава сигурността им, предаде Ройтерс в сряда.

Агенцията е част от медийната група "Ал Гад" на реформаторски настроения син на лидера Муамар Кадафи Сейф ал Ислам. Тя заяви, че е казала на репортерите си в Либия, че не може да им осигури защита заради "все по-интензивния полицейски тормоз".

"Либия прес реши да закрие офисите и дейностите си в Триполи и окончателно да напусне страната, за да работи от няколко европейски столици. Представители на службите за сигурност казаха на представители на Ал Гад, че не искат агенцията да продължи да поддържа присъствие в Либия. Ръководството на агенцията е шокирано от ескалацията на напрежението от страна на службите за сигурност, целенасочените ограничения срещу Либия прес и отношението към репортерите ѝ сякаш са членове на терористично звено", се казва в изявление на Либия прес.

Миналия месец полицията арестува 22 репортери от Либия прес след като вестници от групата "Ал Гад" публикуваха статии с критики към управляващите. Журналистите впоследствие бяха освободени след намеса на Муамар Кадафи.

Вътрешната политика в Либия, където се намират най-големите доказани петролни залежи в Африка, се следи отблизо от големи западни петролни компании, сред които "Бритиш петролиъм", "Ени" и "Ексон мобил", отбелязва Ройтерс.

Тези компании са инвестирали милиарди долари в петролни и газови проекти в Либия и според някои анализатори тези инвестиции може да бъде поставени в опасност от промени в политическия пейзаж.

Някои анализатори смятат, че споровете между реформаторите и консерваторите в Либия спомагат за запазването на влиянието и властта на Муамар Кадафи, защото по този начин никой лагер не взема надмощие, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?