Новите авторитарни популисти

Доналд Тръмп, Реждеп Тайип Ердоган, Николас Мадуро, Родриго Дутерте, Виктор Орбан, Ярослав Качински

Доналд Тръмп и Виктор Орбан

Доналд Тръмп е представител на нова порода лидери по света, които се стремят да използват демократичния си мандат, за да подкопаят върховенството на закона, заяви ръководителят на юридически и правозащитен орган.

Генералният секретар на Международната комисия на юристите (МКЮ) в Женева Саман Зиа-Зарифи окачестви президента на САЩ като "авторитарен популист" и го сравни с лидерите на Турция, Филипините, Унгария и Венецуела.

Зарифи посочи като пример забраната на Тръмп за пътуване на граждани от шест страни с предимно мюсюлманско население и определи тази политика като "доста проблематична" от гледна точка на конституцията на САЩ и международното право.

"Различното сега е, че определен вид популизъм всъщност се използва, за да се подкопае идеята за върховенството на закона", каза Зарифи в интервю в централата на МКЮ, в чиито състав влизат 60 видни съдии и адвокати от всички региони, които се стремят да защитават правата на човека и върховенството на закона.

"В новия популизъм има известно безсрамие, което е ново. Не че хората отричат, че нарушават правата; това, което казват те, е, че могат да нарушават правата, защото по някакъв начин са овластени от народа", каза той.

Зарифи, който оглави МКЮ през април, каза, че новата порода популисти включва турския президент Реджеп Тайип Ердоган, венецуелския Николас Мадуро, филипинския Родриго Дутерте, унгарския министър-председател Виктор Орбан и лидера на управляващата партия в Полша Ярослав Качински.

"Бих казал, че в САЩ Тръмп е авторитарен популист. Той има авторитарни наклонности, но все пак се сблъсква с механизми за контрол и противовес", заяви Зарифи. "Затова не е напълно оформена авторитарна фигура."

Върховният съд на САЩ преразгледа части от изпълнителната заповед на Тръмп, която забранява влизането на хора, пътуващи от Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен. Тръмп казва, че тази политика е насочена към противодействие на тероризма.

"Ако я погледнем отново от гледна точка на закона в САЩ - аз съм американски адвокат, тя изглежда доста проблематична", каза роденият в Иран Зарифи, който се е преместил в САЩ като младеж и има научна степен по право от Корнелския университет.

По думите му решението на Върховния съд ще бъде "проверка за здравето на системата на контрол и противовес в САЩ".

Турската съдебна система е "политически компрометирана"

Репресиите на правителството на Ердоган доведоха до арестуването на 50 000 души и временното отстраняване от длъжност на 150 000 в годината след неуспешния опит за военен преврат в Турция, където съдебната система "сега е политически компрометирана", каза Зарифи.

Турското правителство казва, че действията са оправдани от сериозността на заплахата за държавата от опита за преврат.

В понеделник държавният прокурор поиска съдът да върне в ареста местния директор на "Амнести интернешънъл" и още девет активисти, които очакват да бъдат съдени за членство в терористична организация.

Този месец турски медии цитираха Ердоган, който каза, че те са били задържани въз основа на разузнавателни данни и че съдебната система ще вземе своето решение.

Зарифи обаче заяви, че съдебната система е трябвало да откаже да разглежда случая.

"Занимаването със случая подчертава много сериозните притеснения - и всъщност тревога в този момент, които изразяваме за независимостта на съда и правната система в Турция през последните няколко години."

По БТА.

Споделяне

Още от Свят