Новите членки на ЕС първенци по инвестиционни реформи

Словакия е на първо място в света по реформи с цел подобряване на инвестиционния климат през последната година. Това показва доклад на Световната банка и Международната финансова корпорация "Как се прави бизнес 2005", съобщи БТА. С реформите Словакия е влязла в челната група от 20 икономики в света, в които е най-лесно да се прави бизнес.

В доклада са проучени регулаторните режими и реформите в 145 страни.

Проучването показва, че докато новоприетите в ЕС бивши соцстрани са сред най-успешните реформатори за подобряване на инвестиционния климат, много от икономиките в Европа и Централна Азия продължават да се нареждат сред държавите с най-неблагоприятна бизнес среда в света.

В Словакия времето за започване на нов бизнес е намалено наполовина, за връщане на дълг - с три четвърти, открит е нов частен кредитен регистър, а регулаторният режим за осигуряване на заетост е станал по-гъвкав.

В страните с високи доходи от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за започване на нов бизнес са необходими 6 процедури в рамките на 27 дни, а разходите се равняват на 8 % от дохода на глава от населението. В страните от Европа и Централна Азия са нужни 10 процедури, 42 дни, а цената е 15 % от дохода на глава от населението.

Сред страните с най-лоши показатели за започване на нов бизнес са Беларус /79 дни/ и Азербайджан /123 дни/.

Потенциалните инвеститори в Канада и Великобритания могат да се възползват от всичките седем основни вида достъп до собственост и финансова информация в публично листваните компании, докато инвеститорите в Босна и Херцеговина, България и Турция имат по-малко от половината възможности за подобен достъп.

През миналата година богатите страни са извършили три пъти повече реформи, свързани с инвестиционния климат, отколкото бедните държави, се посочва в доклада. Страните от ЕС са били особено активни в това отношение. Десетте първенци в световен мащаб по реформи са били: Словакия, Колумбия, Белгия, Финландия, Индия, Литва, Норвегия, Полша, Португалия и Испания.

Челната двадесетица на страните, в които е лесно да се прави бизнес, включва: Нова Зеландия, САЩ, Сингапур, Хонконг/Китай, Австралия, Норвегия, Великобритания, Канада, Швеция, Япония, Швейцария, Дания, Холандия, Финландия, Ирландия, Белгия, Литва, Словакия, Ботсвана и Тайланд.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?