Новите "главни разследващи полицаи" ще получават основна заплата от 1300 лева

Новите "главни разследващи полицаи" ще получават основна заплата от 1300 лева

Основните заплати на главните разследващи полицаи към ГДБОП ще бъдат около 1300 лева. Като тези в София ще бъдат в размер на 1 289 лв., а тези в провинцията - 1 266 лв. Това се разбира от проектонаредба за размера на основните месечни възнаграждения на полицаите, качена за обществено обсъждане на сайта за консултации strategy.bg, съобщава “Дневник”.

Измененията в наредбата се аргументират с необходимостта от привеждането ѝ в съответствие с промяната в класификатора на длъжностите в МВР, който бе утвърден от вътрешния министър в началото на миналата година. Със заповед на министъра от 21 май 2018 г. обаче класификаторът бе допълнен като се създадоха две нови длъжности - "Главен разследващ полицай (в териториално звено на главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) с район на действие на територията на гр.София)" и "Главен разследващ полицай (в териториално звено на ГДБОП с район на действие извън територията на гр. София)". По тази причина в наредбата трябва да се запише тяхното основно възнаграждение.

В края на миналата година стана известно, че през 2018 г. бюджетът на МВР ще е увеличен с 55 млн. лв. Вътрешният министър Валентин Радев поиска парите да бъдат разпределени по заслуги и в проектонаредба се видя заложено от ведомството увеличение на заплатите на полицаите с най-малки възнаграждения и работещите на терен като такова не беше предвидено за шефовете в системата. Полицейските синдикати възразиха като поискаха парите да бъдат разпределени по равно. Ръководството на министерството обаче не се съгласи с тях.

В началото на европредседателството на България, премиерът Бойко Борисов организира среща с ръководството на МВР и синдикатите заради неспиращите им протести, въпреки увеличението с 55 млн. лв., което те нарекоха подигравка. Премиерът им обеща още 100 млн. лв. и протестите спряха - засега. Тези пари бяха разпределени по равно между всички полицаи.

Миналата година бе и първата от поне 10 години, в която служителите на МВР получиха коледни бонуси.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?