Новите изтребители може да поскъпнат

Нови въпроси около бъдещето на проекта, след като Каракачанов заговори за опция НС да вдигне бюджета

F 16

Военният министър Красимир Каракачанов за първи път допусна възможност за промяна на проекта за придобиването на нови изтребители и увеличаване на бюджета за евентуална бъдеща сделка. В момента таванът на поръчката е 1.8 млрд. лева с ДДС, но Каракачанов съобщи, че има опция правителството да предложни на Народното събрание да вдигне цената.

Двата фаворита за крупната поръчка са САЩ и "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) с F-16 и Швеция и СААБ (SAAB) с "Gripen". В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов определи американските самолети за "значително по-добри от всички останали", но според неофициална информация цената им надвишава бюджетът.

САЩ и "Локхийд Мартин" казаха, че са готови да намалят цената, но засега няма данни за конкретни параметри. Швеция от своя страна контрира офертата на САЩ с предложение за 10 самолета за същите пари.

Бюджетът може да се увеличи

Каракачанов обясни в интервю за Канал 3, че според процедурата работните групи, които подготвят проекта ще му предложат решение, което той след това ще вкара в Министерския съвет, а правителството ще го прехвърли в Народното събрание.

"Междуведомствената експертна група прави оценка и я дават на мен. Аз и министърът на икономиката изработваме доклад и го внасяме на вниманието на Министерски съвет. Според този доклад ние ще имаме няколко опции. Или да кажем, че според нас офертата на държавата Х е най-добра и препоръчваме да се водят преговори с нея. Или да преценим, че всички оферти надхвърлят цената, дадена от НС, и да кажем, че тази или тези оферти са добри, но цените им надхвърлят бюджета и трябва се отпуснат още пари. И третата хипотеза е НС да гласува правомощия на правителството да започне директни преговори с една от трите страни", обяснява Каракачанов.

Ако правителството действително премине към промяна на бюджета, това отваря врата за сериозно забавяне на проекта. 

На предела на бюджета

Каракачанов отказа да коментира параметрите на офертите, но от думите му стана ясно, че ценовите предложения са на предела на бюджета.

"Има такива, които надхвърлят, има и такива, които формално са влезли в бюджета. Това мога да кажа. Нямам право да говоря подобни неща публично”, обясни военният министър.
Въпреки че от военното министерство публично заявиха, че крайното решение за избора на доставчик ще е политическо, Каракачанов посочи, че няма опция да не се съгласи с експертите.

"Нали се сещате, че ако шефът на работната група и експертите от трите министерства, плюс ДАНС, ако ми напишат становище, че трябва да изберем самолета Х, аз не мога да напиша после обратното. Това ще е престъпление по служба", каза Каракачанов.

В момента България избира нови изтребители между три оферти: на САЩ и "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) за последната модификация на F-16 - блок 72, известна като "Вайпър" (Viper), на Швеция и СААБ (SAAB) за "Gripen" и на Италия за втора ръка "Юрофайтър" (Eurofighter), но проектът се движи с известно забавяне. Последната оферта на практика бе изключена от състезанието, след като различни представители на правителството коментираха, че страната ни иска да закупи нови машини.

Сериозна битка за поръчката

Каракачанов обясни, че въпреки твърдението на САЩ и "Локхийд Мартин", че могат да свалят цената, засега няма конкретна яснота.

"САЩ заявиха, че ако изберем F-16 за финални преговори, те са готови да подобрят офертата си. Не сме говорили конкретно с колко пари, в каква посока и други. Иначе, това което те предлагат, е един самолет с пълен пакет оборудване”, каза той.

Той разкри и подробности около шведската оферта:

"Ако самолетите са над осем - девет или десет - това ще бъде за сметка на част от способностите, които те имат. Ако се предложат повече самолети, нещо от тези самолети ще бъде махнато, за да се влезе в цената. Това е реалното положение".

Тази хипотеза обаче засега не е коментирана от Швеция и СААБ.

Офертата на Швеция

"Шведското правителство оптимизира офертата така, че в момента може да предложи 10 изтребителя Gripen вместо 8, което ще доведе до значително увеличаване на оперативните способности на българските ВВС. Подобрената оферта отговаря на всички задължителни изисквания на българската страна, включително по отношение на способностите въздух-въздух и въздух-земя, вмества се в зададения бюджет и oсигурява доставка на първите самолети в рамките на 24 месеца от сключване на договора", съобщиха представителите на шведската компания

Първите 4 самолета ще бъдат доставени до две години след подписването на договора. Това ще позволи постигането на пълни способности за бойно дежурство по мисията ер полисинг на НАТО до 24 месеца след подписването на договора.

Обучението на пилотите ще започне шест месеца преди първата доставка, съобщиха от компанията.

Офертата на САЩ

Преди ден от "Локхийд Мартин" съобщиха, че "изборът на най-новата модификация изтребители F-16 ще създаде възможност за младите български инженери и учени да се включат в разработването на безпилотни самолети и други автономни системи от най-ново поколение с търговско и с военно предназначение".

Oт компанията посочиха, че F-16 е в основата на въздушната отбрана на НАТО в Европа с около 700 самолета, които са на въоръжение включително и в съседните на България държави – членки на НАТО.

"Това значително надхвърля числеността на всеки друг тип еднодвигателни изтребители на въоръжение в НАТО в Европа и дава уникална възможност за взаимодействие във въздуха и на земята, а именно, съвместна логистика и унищожаване на оръжия – подход , който остава ненадминат от другите типове изтребители и гарантира както по-ниски разходи, така и намаляване на риска", посочиха от компанията.

"Такава е гъвкавостта и надеждността на F-16, която е подобрена още повече в блок 70 чрез иновативния (AESA) радар. С негова помощ се постига по-добра ефективност - необходими са по-малко самолети, за да свършат работата на по-старите модификации от 4-то поколение, които са на въоръжение в региона", посочват от "Локхийд Мартин".

От "Локхийд Мартин" признаха по-рано, че няма да могат да доставят първите самолети до две години, както иска България, но после казаха, че са готови да ускорят процеса по производство.

В момента компанията мести производството си от Форт Уърт, Тексас в Грийнвил, Южна Каролина.

Плановете на правителството

Плановете на правителството е първо да бъдат закупени най-малко 8 изтребители за 1.8 млрд. лева с ДДС, а на последващ етап още толкова.

Към момента обаче не се знае кога точно ще се пристъпи към втората покупка, нито дали това някога ще стане.

Дори от военното министерство признават, че това вероятно няма да се случи в близко или средно бъдеще.

Военното министерство и по време на първото правителство на ГЕРБ бе на крачка от сделка за нов тип изтребители, но кабинетът подаде оставка. Към момента обаче проектът е подкрепен от всички партии и има изготвена финансова рамка за изплащането му, което прави реализирането му по-сигурно.

Въпреки това част от наблюдателите имат резерви за бъдещето на проекта, които се подхранват и от решението на правителството да инвестира десетки милиони лева с ремонта и поддръжката на старите съветски изтребители МиГ 29 и щурмоваците Су 25.

Това ще е най-скъпата сделка от модернизацията на армията и очаквано около нея има много интереси. 

Споделяне

Още по темата

Още от България