Новите касови апарати ще са на пазара през декември

Новите касови апарати ще са на пазара през декември

В първата десетдневка на декември на пазара ще се предлагат новите касови апарати. Това е станало ясно на среща в Националната агенция по приходите (НАП) с Българския институт по метрология, мобилните оператори в страната, разработчиците на фискални софтуерни системи, производители на касови апарати и бизнес организации, съобщиха от НАП.

Към момента за изпитване в Българския институт по метрология са предадени 12 модела фискални устройства. Очаква се те да бъдат предложени за продажба в търговската мрежа до 40 дни, посочват от НАП.

Съгласно нормативната уредба всеки регистриран по ДДС търговец трябва да модифицира или смени фискалното си устройство до края на март 2019 г. Всички нерегистрирани по ДДС трябва да направят същото до края на юни следващата година. Тези срокове са изпълними, ако всички заинтересувани страни започнат подготовката веднага е станало ясно по време на срещата, съобщава НАП.

Новите изисквания бяха въведени заради годишни загуби в държавния бюджет от над 330 млн. лв. Това става от укриване на обороти основно от заведения за хранене и развлечения и обекти по курортите. По тази причина бяха въведени изисквания данни за всяка касова бележка да се изпращат в НАП, всеки фискален бон да съдържа уникален QR код, позволяващ той да бъде проверен от клиента с мобилно приложение.

Според новите правила служебните бонове се забраняват, а търговците, които използват софтуер за управление на продажбите трябва да свържат всички фискални устройства и принтери, намиращи се търговския обект с него.

Въвежда се и задължение търговците, които оперират електронни магазини да ги обявят в приходната агенция.

На интернет страницата на НАП е публикуван специален софтуер, с който всеки, притежаващ фискално устройство, може да провери дали то подлежи на доработване или не.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?