Новите коли поскъпват с 20%, на старо поевтиняват с 15%

Автомобилите втора употреба ще поевтинеят с 10-15%, съобщи във вторник Атанас Тодоров, председател на Асоциацията на вносителите на автомобили, по време на семинар. Намаляването на цените на старите автомобили ще става постепенно, защото на пазара все още има непродадени коли, внесени през 2005-2006 година.

От началото на 2007 година в страната са регистрирани 29 618 употребявани автомобила, съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Камен Пенков. Той уточни, че от май миналата година досега на 84 фирми, които внасят автомобили, са били дадени 230 временни регистрационни табели. 

Според Атанас Тодоров българските граждани, които купуват автомобил, се сблъскват с много проблеми при регистрацията му. В различните региони на страната се изискват различни документи и не се спазват изискванията на дирекция “Полиция” за начина на регистрация, поясни Тодоров.

От началото на тази година са въведени нови изисквания при регистрацията на моторните превозни средства заради присъединяването на България към Европейския съюз (ЕС). За автомобилите е нужно представяне на сертификат за европейско типово одобрение, което е издадено от Общността.

Когато автомобилите са внос от страни извън Евросъюза, както и досега ще се изисква митническа декларация и валиден европейски сертификат за типа автомобил.

Когато се внасят автомобили “втора ръка” от страните членки на ЕС, гражданите или фирмите, които ги внасят, трябва да попълнят декларация с информацията за автомобила и откъде са го придобили.

По думите на председателя на Асоциацията на вносителите на автомобили Тодоров, никой от държавните органи не контролира дали вносителите заплащат акциз за автомобили над 120 киловата. Това може да доведе до ощетяване на крайните потребители, защото те ще се натоварят с такси, които реално дължи вносителят на автомобила.

Според Атанас Тодоров, новите коли, които се внасят у нас, ще поскъпнат за крайния купувач с около 20%. По данни на Министерството на вътрешните работи от началото на годината са внесени 7 124 нови автомобила.

През 2006 година в страната са били внесени над 210 хил. леки коли. От тях 47,2 хиляди са били нови коли, а близо 163 хиляди са били “втора ръка”.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?