Новите конституционни съдии полагат клетва на 15 ноември

Още не се знае дали ще се закълне и Венета Марковска

Новите конституционни съдии полагат клетва на 15 ноември

Новите конституционни съдии ще положат клетва на 15 ноември, съобщиха от Конституционния съд (КС) в петък. Това ще стане в присъствието на председателя на Народното събрание, президента и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. След полагане на клетвата съдиите официално встъпват в длъжност.

 

Новите членове на КС са четирима: Георги Ангелов, съдия от Върховния административен съд, избран от съдебната квота; бившият главен прокурор Борис Велчев, посочен от президента и избраните от Народното събрание Венета Марковска, зам.-председател на Върховния административен съд и Анастас Анастасов, депутат от ГЕРБ.

Съобщението на КС идва ден, след като президентът Росен Плевнелиев заяви: "С изключение на госпожа Венета Марковска, бих препоръчал всички останали конституционни съдии бързо да положат клетва, за да може Конституционният съд да работи в нормален състав".

 

Гласуването конституционните съдии от квотата на парламента се проведе на 31 октомври и клетвата трябваше да бъде положена на 7 ноември, но скандалите, основно около избора на съдия Марковска, тихомълком доведоха до отлагането на клетвата. Въпреки законовите изисквания Георги Ангелов също не е встъпил в длъжност, защото не е положил клетвата си. Явно идеята на КС е била всички нови съдии да направят това групово.

 

Самата Марковска преди ден уведоми с писмо председателя на КС, че ще положи клетва, след като прокуратурата провери внесения в НС сигнал срещу нея и изчисти името ѝ. Преди това съдийката поиска МВР и прокуратурата да издирят автора на сигнала и адреса му. Ако двете институции решат да изпълнят исканията на избраната за конституционен съдия, а вътрешният министър вече обяви, че започва, проверката може да отнеме време, от което пък следва, че не се знае дали и кога Марковска ще се закълне в КС.

 

До момента в държавата не е имало подобен прецедент и не е ясно колко дълго съставът на КС може да остане непопълнен, а избран конституционен съдия да не заема длъжността си.

 

В коментара си от четвъртък президентът Плевнелив заяви, че в конституцията пише, че в КС трябва да влязат най-достойните, най-чистите, с много високи морални критерии хора. Това, че в обществото има такива сериозни съмнения е вече проблем сам по себе си, но не съм аз този, който ще посочи "да" или "не" в казуса с г-жа Марковска, допълни президентът. Той изрази надежда, че съдия Марковска сама за себе си ще прецени, както и че парламентът добре е изяснил всички аргументи по казуса. Най-важното е институцията КС, тя има нужда не просто само най-достойните да бъдат в нея, но тя има нужда и от много бързо решение в момента, а не от административни процедури и протакания, каза още Плевнелиев.

 

Той посочи, че отвъд личното решение на Венета Марковска, за него е важен КС и отново подчерта, че хората, които са безпроблемни би трябвало бързо да се закълнат, за да може съдът да работи, тъй като в момента е в намален състав и в невъзможност да взима решения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?