Новите кораби за 1 млрд. лева: Започват директни преговори с германската "Люрсен"

Очаква се и двата кораба да бъдат построени в България

Сн. БГНЕС, архив

Тази седмица военното министерство започва директни преговори с германската компания "Люрсен" (LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG), която бе избран да построи два нови патрулни кораби за около 1 млрд. лева. 

Планираната дата е 16 юни, като очакванията на министерството са детайлите да бъдат изчистени и да има сделка до края на годината.

Военният министър Красимир Каракачанов съобщи преди няколко дни, че преговорите са били забавени заради епидемията от коронавирус.

Очакванията на МО са и двата кораба да бъдат построени в България. Очаква се подизпълнител на германската фирма да бъде българската корабостроителница "Делфин".

Първоначално за фаворит се смяташе именно българската компания "МТГ – Делфин", но тя изненадващо се отказа да участва самостоятелно в проекта и не подаде оферта.

Така за проекта официални оферти подадоха само "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG" и италианската "Fincantieri".

"Делфин" бе на крачка от договора в предишното издание на конкурса преди три години, но в последния момент се отказа. От компанията не коментираха официално решението си, но от МО обясниха, че то се дължи на намалената стойност на проекта. Първоначално той бе за 820 млн. лева, но без ДДС. Сега данъкът вече е включен в общия бюджет.

В момента ВМС разполагат с шест бойни кораба, от които 3 са произведени в бившия СССР и 3 са белгийско производство, клас Е-71, придобити като втора ръка през 2005 г. и 2008 г. 

Миналата година България купи и два кораба "втора ръка" от Нидерландия за общо 4 млн. лева, но те още не са усвоени от Военноморските сили. 

Произведените в бившия СССР кораби отстъпват на съвременните тенденции в развитието на оръжието и техниката и изпитват сериозни проблеми с поддръжката и доставката на резервни части. Тези кораби не са и оперативно съвместими със силите на НАТО, което прави невъзможно тяхното участие в колективната отбрана на Алианса.

Според сметката на МО, ако те бъдат заменени с два нови патрулни кораба, ще се спестяват годишно 7.3 млн. лева.

Освен проектът за нови кораби, МО подготвя и сделката за нови бронирани машини на стойност около 1.5 млрд. лева.

Проектът се движи по-бавно и все още няма избран изпълнител.

Споделяне

Още по темата

Още от България