Новите министри обещаха приемственост, надграждане и тук-там одити

Герджиков ще разрови ведомствата на Борисов, за да не му "строши хатъра"

Снимка: БГНЕС

"Отстрани може да изглежда лесно да се управлява държавата, но сами ще се убедите колко е трудно." Това бяха първите думи на Бойко Борисов към приемника му на поста Огнян Герджиков по време на церемонията на предаването на властта в Министерския съвет в петък.

Борисов заяви, че е готов да помага на служебния кабинет, ако бъде поискана помощ. Пожела на новите министри да направят парламентарните избори така, както предишният кабинет е направил президентските, от които никой не се оплака, включително и президентът Румен Радев, отбеляза Борисов.

"Надявам се да направите ревизия и да разровите всичко, което има по министерствата, за да може тази спекулация да се прекъсне. Ако има нещо, което ви притеснява, да бъде предадено на прокуратурата", призова Борисов.

"Ние оценяваме високо това, което сте направили и ще надграждаме. Но вие поискахте да се направи сериозна ревизия, да се разрови издъно. Не смятам да ви скършвам хатъра, ще го направим с надеждата, че няма много лоши неща да излязат. Но ако някъде излезе, длъжни сме пред хората да направим така, както повеляват законите на страната", отговори му Герджиков.

Церемонията "предал-приел" премина в сянката на полуфиналната среща между Григор Димитров и Рафаел Надал в Мелбрън, която беше предпочетена от милиони зрители.

Борисов не пропусна момента и призова всички да "стискаме палци" на Димитров. "С Огнян Герджиков сме се срещали на тенис корта и балансът е изключително положителен за мен", каза Борисов. "Засега", отговори на шегата служебният премиер.

Щафетата продължи с предаването на властта между министрите. Новите обещаха приемственост, надграждане на постигнатото и одити на политики в отделни сектори.

Честните избори - основен приоритет на транспортния министър

Изненадващо транспортният министър Христо Алексиев обяви, че организирането на демократични и честни избори е основният му приоритет. Причината - държавната компания "Информационно обслужване", която брои гласовете на изборите, е на подчинение на неговото министерство. Така че "още от утре, макар че е събота, ще започнат работа по организиране на предсрочните избори", каза Алексиев.

За разлика от него служебните министри на вътрешните работи Пламен Узунов и на правосъдието Мария Павлова не сметнаха за необходимо да кажат и дума по основната им задача, с която ги натовари президентът Румен Радев.

Обикновено МВР изнася основната тежест при организирането на честни избори и гарантира да няма купуване на гласове – нещо, с което служебния премиер Огнян Герджиков обеща да се бори.

Церемонията по встъпването в длъжност на служебния вътрешен министър Пламен Узунов обаче мина без никакви изказвания, а с предаване на папка със задачи от Бъчварова. "Оставям му работа и ще му ги представя на среща в кабинета", лаконично отбеляза Бъчварова.

Узунов също предпочете да не дава никакви изявления пред медиите, отбелязвайки само, че за него "е чест и отговорност да поема този пост от Румяна Бъчварова". Журналистически въпроси не бяха разрешени.

Лаконична беше и новият служебен министър на правосъдието Мария Павлова, която получи държавния печат от Екатерина Захариева. Тя изрази надежда да има приемственост в работата ѝ по продължаване на съдебната реформа, "не само защото в доклада на ЕК така е записано, а защото българските граждани го желаят".

"През следващите няколко месеца е важно да се направи ясен план-график за отговорни институции по 17-те нови препоръки", каза Захариева ден, след като обяви, че инициирана от нея работна група трябва да излезе с конкретен план до средата на март.

Мария Павлова заяви, че с оглед краткия период на едно служебно правителство, не знае доколко и в каква степен то ще може да се изпълни големи цели. Добави и че правителството трябва да има реални и постижими цели.

Служебният външен министър Ради Найденов, от когото се очаква да организира изборите в чужбина, също не каза нищо по темата.

Той обеща приемственост и отбеляза, че светът е изправен пред редица предизвикателства, често определяни като кризи, много динамичен е и се редуват различни събития, на които трябва да се реагира бързо.

"Ние не сме голяма страна, нашите ресурси не са безгранични, затова трябва да познаваме своето място, да знаем какво е възможно да направим и да си поставяме реалистични цели", каза Ради Найденов и допълни, че прагматизмът и реализмът са много важен фактор в това отношение.

Повишаване на социалния статус на военните

Повишаването на социалния статус на военнослужещите и цивилните ще бъде основния приоритет в работата на вицепремиера и служебен министър на отбраната Стефан Янев.

"Най-важният въпрос са хората в отбраната. Каквито и съвременни въоръжения и техники да притежаваме или да се опитваме да придобием, без хората в крайна сметка резултатът няма да е добър", отбеляза Янев. Целта е има "предсказуема прогноза за кариерно, социално и всякакъв друг вид развитие в областта", допълни той.

Обеща да няма стресове в системата, да продължи това, което е правено по обичайния ред, с особено внимание върху бойната подготовка.

Ненчев посрещна наследника си с "добре дошли у дома си" и изрази задоволството, че Янев е неговият наследник. "Аз се запознах с неговата биография и всичко онова, което чух от неговите колеги, от хората, с които е работил – бяха само положителни отзиви за висок професионализъм, за отдаденост към националната кауза, за отдаденост към българската патриотична кауза", каза Ненчев.

Семерджиев ще поправя грешките на Москов

Служебният здравен министър Илко Семерджиев даде заявка, че ще "поправи грешките" на предшественика си Петър Москов. Той поиска седмица, за да анализира работата на досегашния екип и да очертае какво ще промени. При предаването на властта двамата не скриха, че са на доста различни позиции относно развитието на сектора.

"Философията ни с Петър Москов е различна. Не изповядваме еднакви възгледи за здравеопазването. Ще отстраним всички грешки, а доброто ще запазим", каза Семерджиев.

"С уточнението, че имаме различна философия съм съгласен, грешки обаче няма", заяви Москов.

Семерджиев даде и някои насоки какво възнамерява да промени. Според него трябва да се гарантира свободния избор на лечебно заведение и когато пациентът се е лекувал някъде, здравната каса задължително да плаща за това лечение, а не както досега – болниците да са с фиксирани бюджетни лимити. Семерджиев се обяви за възстановяване на договорния процес между НЗОК и Българския лекарски съюз.

Кунева оставя "министерството на бъдещето" в добри ръце

"Оставям Министерството на образованието и науката (МОН) в добри ръце. МОН е най-важното министерство, ако мога да сменя името му, бих го нарекла министерство на бъдещето", каза Меглена Кунева по време на церемонията по предаване на поста.

Служебният министър на образованието Николай Денков, който за кратко бе заместник на Кунева при идването ѝ на поста, но напусна заради различия с нея, обеща приемственост, след което и двамата удариха символично училищния звънец.

Следващата седмица той ще представи новия ръководен екип на МОН.

Социалният министър ще договаря ръста на минималната заплата

Служебният социален министър Гълъб Донев обяви като приоритет договарянето на механизъм за определяне на минималната работна заплата.

"Надявам се с национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите да договорим механизъм за определяне на минималната работна заплата" , каза служебният министър по време на приемането на поста от Зорница Русинова.

Темата за формулата за ежегодния растеж на минималната заплата отдавна е на дневен ред, но работодателите и синдикатите досега не са постигнали консенсус по въпроса. Донев се обяви за конструктивен диалог със социалните партньори и обеща приемственост с политиките на предшественичката си.

Без нови политики във финансите

Пълна приемственост и в Министерството на финансите обеща приемникът на Владислав Горанов и досегашен негов заместник Кирил Ананиев. Той даде заявка да продължи водените политики и да не прави персонални промени както в министерството, така и в ръководствата на Националната агенция за приходите и Агенция "Митници".

"Нямаме право да правим нова политика", каза Ананиев. Той определи като свои основни задачи да осигури средства за провеждането на изборите, за подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС и за нормалната работа на публичния сектор. Според Владислав Горанов таванът на харчовете за председателството е 150 млн. лв. от 2016 до 2018 г.

На 3 февруари ще се свика Консултативният съвет за финансова стабилност по повод обявяването на резултатите от проверката на активите и балансите на застрахователите и на пенсионните фондове, каза Горанов. "Имаме увереност, че не се очакват сътресения в небанковия финансов сектор", допълни той.

Екипът на Ананиев ще трябва да изготви следващата бюджетна прогноза и актуализираните версии на Националната програма за реформи и Конвергентната програма, които трябва да се представят пред Брюксел до края на април. Ще се направи и анализ на обществените поръчки, включително на централизирания орган за възлагане, който е в Министерството на финансите.

Има осигурен ресурс за санирането поне за първите 7-8 месеца на годината, заяви още Горанов.

Приемственост и в енергетиката

Запазване на стабилността на енергийната система, продължаващо финансовото оздравяване на държавните дружества от отрасъла и подготовка на законодателните промени за пълната либерализация на сектора, които да са на разположение на новия парламент. Тези основни цели си постави служебният министър на енергетиката Николай Павлов, който досега беше шеф на държавния газов доставчик "Булгаргаз".

Той обеща приемственост във ведомството, каза, че ще работи с един заместник, "който ще е познат човек от средите с експертиза, който ще е приятна изненада", както и че шефът на БЕХ Петьо Иванов със сигурност запазва поста си.

Досегашният министър Теменужка Петкова изрази удовлетвореност, че човек от екипа на правителството поема енергетиката. "Това е оценка за работата през последните две години от страна на президента Румен Радев. Спокойна съм за енергетиката", каза тя при предаването на властта в петък.

Петкова връчи на Павлов доклада на Световната банка относно модела за либерализация на енергийния пазар и посочи, че без парламент, който да одобри законодателни промени, това няма как да се реализира, но има много подготвителна работа да се свърши, за да може бъдещото Народно събрание да започне веднага с поправките.

Служебният министър обеща да инициира публично обсъждане на предложенията на Световната банка за освобождаване на пазара, да води активен диалог с потребителите, защото от практиката си разбрал, че така могат да се предлагат по-добри услуги и да обсъди с бизнеса проблемите от тяхна гледна точка в енергетиката.

Павлов обеща да работи интензивно за диверсификацията на маршрутите за газови доставки.

"Нямам тревоги за стабилността на системата", каза той. С всички ръководители на държавните енергийни фирми ще има среща идната седмица. От думите му стана ясно, че гарантира поста само на шефа на БЕХ, но засега не може да каже дали ще има смени в дъщерните дружества на холдинга.

Петьо Иванов също коментира приемствеността на екипите и увери, че са предприети всички мерки за гарантиране на електроснабдяването и дори в момента в системата имало излишък от електроенергия.

Одит на стопанските политики

Одит на провежданите стопански политики, обеща служебният министър на икономиката Теодор Седларски при приемането на властта от Божидар Лукарски. Той посочи, че ще работи за бързо повишаване на конкурентоспособността на икономиката и в този процес ще бъдат включени български и чужди представители на академичните среди. Няма опит в провеждането на стопански политики, който да не е ценен, добави Седларски.

След извършването на одита, ще се ускори работата по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", смята той.

Служебният икономически министър каза още, че ще се повиши изследователският капацитет в министерството за анализи и прогнози, като идеята е да се предоставя регулярно информация, за да се увеличи заетостта и добавената стойност чрез модерни производства.

Лукарски обяви, че се гордее от постигнатото от ведомството. Отчете икономически ръст от над 3.2 на сто за 2016 г., безработица под 8% и ръст на износа с 5.2 %, подобрен инвестиционен климат, успешно приключила стара оперативна програма с над 660 млн. лв., предоставени на бизнеса и сключени договори за 230 млн. евро по новата програма.

Лукарски изрази надежда да бъде завършено намаляването на административната тежест за бизнеса и отчете, че ефектът от досегашната работа по този проблем възлиза на 121 млн. лв.

Земеделският министър: Моята партия е тютюнопроизводството

Моят коректив ще бъдат българските земеделски производители, заяви служебният министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков на церемония по приемане на поста. Той допълни, че винаги се е разграничавал от партийни пристрастия.

"За мен моята партия е била тютюнопроизводството, а отсега нататък ще бъде българското земеделие", заяви Бозуков и обеща да няма лов на вещици в министерството.

Досегашният министър Десислава Танева заяви, че след две години работа почти всички сектори на земеделието отчитат растеж. Тя пожела на новия министър да продължи досегашната посока и го посъветва да не следва политически корективи, защото те са вредни.

Танева декларира, че не е изпълнила нито една политическа поръчка и се гордее с това.

Водната реформа приоритет на екоминистъра

Реформата във ВиК-сектора, която да се извърши съвместно с регионалното министерство, за да получи отрасълът достъп до еврофинансиране, и работата по оперативната програма "Околна среда", бяха посочени като приоритет на служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова.

Тя обяви, че ще се консултира с всички директори на отдели във ведомството з а текущите задачи и проблеми, които трябва да се решат в следващите два-три месеца.

"Да пазите ведомството, гордея се с експертизата и професионализма на колегите“, призова отиващият си екоминистър Ивелина Василева. "Имах честта да бъда част от този прекрасен екип, вие продължавате добрата традиция“, добави тя.

"Вие бяхте един блестящ министър и се надявам да ми съдействате да продължим напред", каза Ирина Костова.

Преглед на поръчките в туризма

Осигуряването на спокоен летен сезон и високо качество на предлаганата туристическа услуга са двата основни приоритета на служебния министър на туризма Стела Балтова.

Тя съобщи, че Николина Ангелкова е приела да продължи да работи, за да има приемственост в институцията.

Балтова обеща да разгледа обществените поръчки обявени в министерството и дейността на отделните звена в институцията. Ако намерим грешки, ще се опитам по най-добрия и обективния начин те да бъдат поправени, каза Балтова.

Споделяне

Още по темата

Още от България