Новите ограничители по "Графа" - "перките", разрязани наполовина

Очаква се трамваите да се върнат на улицата преди Коледа

Призми с височина около 30 см ще ограничават трамвайното трасе по столичната улица "Граф Игнатиев". Те са последният вариант на проектантите, след като заради негативното обществено мнение поставените по-рано каменни блокове, оприличени на "перки от акула" и "надгробни камъни", бяха махнати от ремонтиращата се в момента улица.

Новите ограничители на практика са старите, но разрязани наполовина.


Подобрената версия на ограничители, които трябва да ограждат трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев". Сн. Mediapool

Покрай релсите на трамвая трябва да бъдат поставени около 500 такива елемента. Те бяха представени в петък, преди да започне монтирането им по улицата.

Поставянето им е свързано с предстоящото пускане на трамваите по улицата, което се очаква да стане преди Коледа. Времето обаче няма да е достатъчно за монтирането на всички ограничители и затова първоначално ще бъдат сложени половината от тях. Там, където блокчета липсват, ще се слагат временни знаци, които да показват на пешеходците къде минават мотрисите. Първоначално ще се сложат съоръженията от ул. "Алабин" до градината на църквата "Св. Седмочисленици".


Предходният вариант за ограничители беше отхвърлен след негативната обществена реакция. Сн. Mediapool

Ограничителите ще бъдат монтирани откъм късата им страна, за да заемат по-малко място. Те ще са на разстояние 3.40 метра един от друг, каквато била нормата за безопасност.

В първоначалния проект за ремонт на ул. "Граф Игнатиев" подобна сигнализация не беше предвидена. Улицата е първата споделена между пешеходци, велосипедисти и обществен транспорт в София. От пътната полиция обаче настояли релсите да бъдат сигнализирани по някакъв начин, за да не стават инциденти, а и защото така предвиждала нормативната уредба.

Първият избор на проектантите бил поставянето на каменни кубчета, но той бил отхвърлен, защото те станали място за сядане. Последваха т. нар. "перки", а сега се предлага подобрена тяхна версия.

Окончателен вариант

"Това е окончателен вариант", обясни авторът на проекта за ремонт на ул. "Граф Игнатиев" арх. Иво Пантелеев. Той добави, че няма резервна алтернатива, ако и сега има негативна обществена реакция.


Новият вариант за ограничители беше представен на пл. "Гарибалди". За да се види как ще изглеждат те покрай линиите, релсите бяха изобразени с ленти и павета. До окончателното поставяне на каменните призми, трамвайното трасе ще бъде сигнализирано с временни знаци (на заден план на снимката). Сн. Mediapool

"Не съм човекът, който решава каква ще е обществената реакция. Ние сме пред пускане на първия етап - трамвая, и ограничителите са абсолютен приоритет. Ограничителите са част от тази задача. Тази пресконференция има за цел да комуникира намерението (за поставяне на този вид ограничители - б.а.), за да имаме трамвай по-скоро, преди коледните празници", коментира арх. Пантелеев. Той определи последното решение като "успешно" и добави, че такива ограничители имало в Антверпен, но два пъти по-ниски. Целта на софийското решение била "хем да са видими, хем да не пречат" и да не стават инциденти.

Главният архитект на София Здравко Здравков разясни, че новите ограничители ще се монтират с лепило и няма да се налага разбиване на вече поставената нова настилка по улицата. Предходният вариант не предполагал закрепването на ограничителите, защото били достатъчно тежки, за да стоят неподвижно и без лепило.

Пантелеев отново обясни, че обликът на ул. "Граф Игнатиев" в момента се доближава максимално до първоначалните проекти. Промените в тях били минимални и основно в детайлите, защото и условията за отпускане на еврофинансиране за ремонта не позволяват сериозни изменения на проектите.

Трамваи - преди Коледа

"Предстои приемането на трамвайното трасе, за да се възобнови движението на трамваите, което всички очакваме с нетърпение. Когато трамваят тръгне, трябва да сме сигурни, че ще има безопасност за хората", обясни и зам.-кметът по транспорт и финанси Дончо Барбалов. Той добави, че новите ограничители не са два пъти по-малки, за да са два пъти по-евтини, а "за да осигурим повече място за пешеходците и да гарантираме безопасността на всички, които се движат по улицата".


Комисия от Дирекция "Национален строителен контрол", трябва да провери подменените трамвайни релси по ул. "Граф Игнатиев". След приключването на инспекцията трябва да бъде издаден и документ за пускане на линиите в експлоатация. Тогава и трамваите ще се върнат. Сн. Mediapool

Очаква се движението на трамваите по ул. "Граф Игнатиев" да бъде възстановено до дни, след като беше отлагано на няколко пъти. За целта от Центъра за градска мобилност започва кампания, с която напомнят за връщането на мотрисите по улицата. Тя включва раздаването на флаери и поставянето на плакати с текст "Огледай се! Трамваят се върна".

Те ще бъдат раздадени на учениците от училищата в района на "Граф Игнатиев". Целта е децата да са внимателни, когато вървят по улицата, тъй като при пробите на подновеното трасе се оказало, че трамваите са два пъти по-безшумни от преди.

Споделяне

Още по темата

Още от България