Новите пенсионни добавки за старост и вдовство отложени за юли

Новите пенсионни добавки за старост и вдовство отложени за юли

Увеличените вдовишки добавки и добавките за старост към пенсиите няма да бъдат дадени от 1 януари, както се предвиждаше, а от 1 юли. Задържането на увеличението с половин година е, за да се спестят средства.

След като стана ясно, че догодина пенсиите вероятно няма да бъдат индексирани по швейцарското правило, както е заложено в Кодекса за социално осигуряване, добавките бяха рекламирани от правителството като грижа за възрастните хора. При представянето на проектобюджета в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов дори заяви, че пенсионерите "са най-облагодетелствани от бюджета", защото държавата ще се погрижи за тях, дори да няма пари за всякакви други сфери и дейности.

Проектобюджетът на държавното обществено осигуряване (ДОО) обаче претърпя корекции, докато стигне в парламентарните комисии, а зам.-социалният министър Христина Митрева обясни в петък, че това се налагало по "фискални причини". Тя посочи, че от задържането на увеличението ще бъдат спестени 150 млн. лева.

Лаконичният коментар на финансовия министър Симеон Дянков по-късно през деня бе, че не е запознат с отлагането на увеличението.

Вдовишките пенсии трябваше да бъдат увеличени с 5% и да станат 25% от размера на пенсията на починалия съпруг, а добавките "за старост" на хората над 75 години бе решено да е диференцирана според размера на пенсията и да е между 20 и 50 лева.

Заради икономии се замразява и таванът на новоотпуснатите пенсии, който трябваше да падне от 1 януари, както е записано в Кодекса за социално осигуряване. Тази мярка също се прави заради липса на средства и най-вече поради вечния аргумeнт – да не се създава напрежение между "стари" и "нови" пенсионери. Сега таванът на пенсиите е 700 лева. Сега падане на тавана се предвижда чак през 2012 година.

Целта на отпадането тавана на пенсиите бе да се стимулира хората да се осигуряват на реалната си заплата, за да получават по-висока пенсия.

За сметка на неприятната новина за пенсионерите социалният министър Тотю Младенов се похвали във връзка със стоте дни на правителството, че заради мерките, които са предприети, безработните през последния месец са се увеличили само със 7000 души. Той съобщи, че докато безработицата през септември е била 8.03%, то през октомври тя е 8.23%, въпреки тежката криза.

През октомври спрямо септември са намалели заявките за масови уволнения. Очакванията на правителството са, че в края на годината безработицата няма да надхвърли 9.3%.

Директорът на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова, съобщи, че сред професиите, в които се наблюдават големи съкращения, са репортери, шивачи и полиграфисти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?