Новите правила за лечение приети въпреки разрастващите се протести

Здравната каса обещава повече прегледи и хоспитализации, още не е ясно ще остави ли болници без финансиране

Петър Москов подписва анекса към рамковия договор, уреждащ новите правила за лечение, сн. БГНЕС

Новите правила за работа в здравеопазването влизат в сила от 1 април, въпреки продължаващите и разрастващите си лекарско недоволство и протести. Във вторник Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие анекс към миналогодишния рамков договор, който урежда новите обеми и цени на медицинската помощ за тази година. Няколко часа по-късно анексът беше подписан от здравния министър Петър Москов.

От касата обясниха, че новите условия предвиждат повече прегледи, хоспитализации и съответно повече средства за медицинските дейности спрямо 2015 г. и затова повод за напрежение и недоволство няма.

“Не постигнахме съгласие с Лекарския съюз по анекса на Националния рамков договор от 2015 година, но ще продължим да работим с тях“, заяви председателят на Надзорния съвет и зам.-финансов министър Кирил Ананиев.

В същото време от обясненията на касата стана ясно, че болниците ще продължат да работят с лимити, без да е ясно още по какви правила ще се сключват договорите с тях. Т.е. дали ограниченият ресурс ще бъде разпределен между всички болници или някои клиники и отделения в градовете с излишък ще останат без договор с НЗОК.

Очаква се до четвъртък сегашното решение да бъде публикувано в Държавен вестник, след което ще започне сключването на новите договори между НЗОК и лекари, болници и аптеки. Скоро касата трябва да е готова и с правила, по които ще се сключват индивидуалните договори.

Въпреки уверенията, че промените са в положителна посока, лекарските протести продължават, като освен личните лекари, в следващите дни се очаква да се включат и лекари от болници.

Още няма решение ще останат ли болници без финансиране

От касата съобщиха, че предстои изготвянето на правилата, по които ще се сключват индивидуалните договори с болниците и затова все още не е ясно какви точно лимити ще бъдат заложени. Не е ясно и дали ограниченият финансов ресурс ще бъде разпределен между всички болници, както и досега, или НЗОК ще се възползва от възможността да сключи договори само с някои лечебни заведения в градовете с излишни структури.

Засега е ясно, че болниците ще продължат да работят с финансови лимити, които ще бъдат заложени в договорите им. Тъй като с промени в законите НЗОК вече не заплаща за медицински услуги, а закупува медицински услуги, то в договора с всяка болница ще бъде фиксиран точно определен обем дейности, които касата закупува от нея. Този обем ще бъде съобразен и няма е по-малък от извършената от дадена болница дейност през миналата година.

Според болниците това ги ограничава още повече от сега, тъй като досега имаха общ бюджет, в който да се вместят, а сега ще имат фиксиран лимит за всяка от дейностите, които извършват – например колко операции на херния или сърце могат да направят.

Управителят на касата Глинка Комитов заяви, че корекции в лимитите на болниците ще могат да се правят, но все още не е уточнено как.

Не е окончателно решено и как ще бъде разпределен общият лимит от 2.2 млн. хоспитализации, които НЗОК се предвижда да плати през тази година. От касата обаче уточниха, че предвидените хоспитализации са повече от миналогодишните, които са били 1.9 млн. лева.

Касата ще плаща нови прегледи и клинични пътеки

С новия договор влизат в сила нови прегледи и клинични пътеки, които ще бъдат плащани от здравната каса. Увеличен е и броят на някои досега съществуващи прегледи, съобщиха от НЗОК. Предвиждат се 158 000 повече детски профилактични прегледи, 480 000 прегледа на хора със сърдечно-съдови заболявания от личните лекари, над 400 000 прегледа повече в специализираната помощ, както и 3 млн. повече изследвания.

Освен това в пакета на касата са включени нови прегледи за холестерол, разширява се кръгът на заболяванията, които подлежат на диспансерно наблюдение.

В болничната помощ за първи път са включени три клинични пътеки за продължително лечение и рехабилитация на хора с инсулт, инфаркт и претърпели сложни операции. С обявените преди ден допълнителни 12 млн. лева за онкология от касата уверяват, че вече няма да се чака за лъчелечение и радиохирургия.

Младите лекари-специализанти вече да са пълноправни партньори на касата и да получават заплати и процент от клиничните пътеки.

Цените в онкологията свалени по идея на Лекарския съюз

От касата заявиха, че предложенията за намаляване на цени на пътеки в онкологията не са дошли от тях, а от Лекарския съюз в хода на преговорите по рамковия договор, който в последствие съсловната организация отказа да подпише. Преди ден здравният министър заяви, че цените в онкологията не се намаляват и приписа предложението за тяхното понижаване на “анонимни лобисти“.

В сряда Станимир Хасърджиев, представител на пациентите в Надзора на НЗОК, каза, че след като касата е публикувала уж договореното с Лекарския съюз, е била залята от гневни обаждания на лекари и национални консултанти, недоволни от предложенията.

В крайна сметка цените на клиничните пътеки и процедурите в онкологията са били върнати на предишните им нива. Здравният министър Петър Москов заяви, че ще бъде потърсена отговорност за случилото се.

Управителят на НЗОК Глинка Комитов допусна, че до намалението се е стигнало след като са били увеличени парите за други медицински дейности и в последствие е трябвало да бъдат орязани други.

От касата обаче бяха категорични, че именно Лекарският съюз е дал предложенията за намаляване на цени в онкологията.

Болници се включват в протеста на джипитата

Същевременно лекарските протести срещу новите правила в здравеопазването от 1 април продължават и обхванаха още пет области - Сливен, Смолян, Перник, Пазарджик и Ловеч. Педи ден не отвориха кабинетите си общопрактикуващите лекари от Кюстендил, Велико Търново, Разград, Сливен и Ямбол. За сряда протести на лични лекари са планирани в Бургас, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, Сандански, София-област, Стара Загора, Търговище и Хасково. Навсякъде, където личните лекари протестират, са осигурени дежурни кабинети за неотложна медицинска помощ.

Здравният министър Петър Москов коментира, че в условията на продължаващи протести на общопрактикуващите лекари, има готовност да се създаде организация, работата им да бъде поета от лекари специалисти.

Според недоволните лични лекари, здравните власти манипулират информацията за предвидени “повече прегледи“ и “увеличени пари“, като според тях работата за джипитата е увеличена, без това да е подплатено с достатъчно средства.

“Първо, не се отпускат 600 000 направления повече, както се твърдеше, а са 408 хиляди, разпределени на всички български здравноосигурени граждани за осем месеца до края на годината и така се пада по осем хилядни от направлението или за да се сдобиете с едно направление от това увеличение, трябва да минат 125 месеца или 10 години и половина“, пресметна председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

От Лекарския съюз съобщиха, че няколко техни колегии от страната се включват в протестните действия, в които участие ще вземат и лекари от болниците.

Медиците от Пловдив обявиха, че в сряда закачат протестни лентички на реверите си и ще спрат работа между 12 и 13 часа като излязат пред лечебните заведения. В четвъртък от 10.30 часа пред сградата на здравната инспекция в Пловдив ще се състои едночасов протест под мотото “Стига вече! Д-р Москов, не лъжи, не искаме пари”.

Към протестите ще се включат и колегиите в Бургас и Кърджали.

Споделяне

Още по темата

Още от България