Новите правила за рекламата в София - на поправителен

Новите правила за рекламата в София - на поправителен

Приетите съвсем наскоро нови правила за рекламата и преместваемите обекти в София отново ще се прекрояват. Кметът Йорданка Фандъкова е върнала част от наредбата за ново обсъждане. То трябва да засегне, за да се обсъди и реформира начинът, по който се определят цените, които заведенията плащат, за поставянето на маси и столове по тротоари, пешеходни зони и площади.

Проблемът идва от това, че чрез наредбата за рекламата беше променена и тази, с която се определя цената на т. нар. тротоарно право. С промените се вдигнаха цените, които собствениците на заведения трябва да плащат за разполагане на маси пред обектите си.

Сега се предлага това увеличение да бъде отменено, а двете наредби да се променят, за да се изчистят противоречията между тях. Докато това стане, собствениците ще плащат по действалите досега цени.

А противоречията са свързани с това на колко и какви зони се разделя градът за целите на нормативните актове. Според наредбата за рекламата има 7 зони, като например историческият център е обособен в самостоятелна зона. Във всяка от тях действат различни правила за рекламата и премествамите обекти.

Таксите, които се плащат по друга наредба, пък се определят при разделение на града на 4 зони. Там например историческият център не е отделен, а самото разпределение се покрива основно с разделението на града на райони и квартали. Така например целият район "Лозенец" попада в една зона, независимо, че части от него са в центъра, а други близо до Околовръстното шосе.

Кое зониране да бъде възприето за целите и на двете наредби ще се реши при обсъждането на промените. Вероятно ще се върви към това таксите за тротоарно право да се определят според по-прецизните зони в документа, касаещ рекламата и преместваемите обекти. Целта е заведенията в центъра да плащат повече и да не се увеличават прекомерно таксите за тротоарно право по кварталите.

Предвижда се двете наредби да се променят с отделни актове, за да може да се представят по-добре на хората и да минат самостоятелно процедурите по обществено обсъждане.

Наредбата за рекламата беше приета преди около два месеца след доста дълги дискусии и предизвика недоволството на част от засегнатите представители на бизнеса. Тя ограничава размера и гъстота на рекламите в центъра, въвежда правила за рекламата по витрините на магазините, както и за т. нар. летни градини на заведенията. Новите правила влизат в сила поетапно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес