Новите санкции на ЕС нарушават международното право, обяви Москва

Новите санкции на ЕС нарушават международното право, обяви Москва

Последните санкции, наложени от Европейския съюз (ЕС) на Русия, нарушават международното право, обявиха в събота от руското енергийно министерство.

Както е известно, Брюксел санкционира руския заместник-министър на енергетиката Андрей Черезов заради доставките на турбини на германския концерн "Сименс" в Крим. Според Москва това решение е политически мотивирано и незаконно, предаде Ройтерс.

"Намесата в спор между два стопански субекта е пряко нарушение на международните правни норми", посочва руското енергийно министерство, допълвайки, че "няма съмнение, че ЕС е взел това решение въз основа единствено на политически съображения".

Освен зам.-министър Черезов в черния списък за пътуване в Евросъюза попаднаха още директорът на министерския отдел за оперативен контрол и управление в електроенергетиката Евгений Грабчак и Сергей Топор-Гилка, генерален директор на Технопромекспорт, дъщерна компания на държавната корпорация Ростех, получила турбините от "Сименс", припомня БТА.

През юли германската компания заяви, че нейни турбини, доставени на руски фирми, са били откарани без нейно съгласие на Кримския полуостров, който Русия анексира от Украйна през март 2014 г.

ЕС посочи като мотив за решението си, че отклоняването на турбините е станало "в нарушение на разпоредбите в договора за продажбата на турбините". Някои от санкциите, въведени срещу Русия през 2014 г., забраняват на европейски компании да търгуват с Крим или да правят инвестиции на полуострова.

Споделяне

Още от Свят