Новите санкции на САЩ удрят и "Роснефт", ЕС също затяга мерките срещу Русия

Путин: Очаквайте ефекта на бумеранаг

Барак Обама

САЩ рязко затегнаха икономическите санкции срещу Русия, под чиито удари попадна и най-голямата руска петролна компания "Роснефт", заедно с финансови и отбранителни фирми. Новият пакет от мерки, определен от президента Барак Обама като "значими, но таргетирани наказания", бе наложен след тесни консултации с лидерите на Европейския съюз, които също въведоха нови санкции срещу Русия, макар и не толкова сериозни. Крайният ефект от американските санкции обаче до голяма степен зависи от това дали ЕС ще следва същия курс, отбелязва Ройтерс.

 

Разширяването на обхвата на американските мерки спрямо важни части на руската енергийна и финансова индустрия, включително "Газпромбанк" (на руския газов гигант "Газпром"), целят да покажат на Москва, че отказът ѝ прекрати насилието в Източна Украйна има последици.

 

В новия списък попада и "Новатек", вторият по големина руски производител на природен газ и "Внешекономбанк" (VEB) – държавна банка, която е агент по плащанията на руското правителство, както и осем оръжейни фирми, произвеждащи леки оръжия, минометни снаряди и танкове и др.

 

Министерството на финансите на САЩ, на чийто сайт е публикуван новият "черен списък", заяви, че мерките ефективно лишават двете банки и енергийните компании от средносрочно и дългосрочно доларово финансиране. Санкциите обаче не замразяват активи на тези четири компании, нито пък забраняват на американски или други компании да правят бизнес с тях.

 

В ”черния списък” са добавени и заместник-председателят на Държавната дума Сергей Неверов, министърът по кримските въпроси Олег Савельов, сътрудникът на президента на Русия Игор Щьоголев, генерал-полковникът от Федералната служба за сигурност Сергей Беседа, както и един от лидерите на самопровъзгласилата се за независима Донецка народна република Александър Бородай.


Новината за санкциите дойде малко след като представител на Пентагона - полковник Стив Уорън, заяви пред репортери, че САЩ са убедени, че сега по границата на Русия с Украйна има 12 000 руски военни, което говори за непрекъснато увеличаване на руските военнослужещи по границата в последните седмици.


"Налагането на нови санкции срещу Русия заради ролята ѝ в Украйна показва, че Москва не може да действа безнаказано в тази страна", заяви американският президент Барак Обама.
По думите му досега Русия не е предприела никакви мерки.


"Очакваме от руските лидери да си дадат още веднъж сметка, че техните действия в Украйна имат последствия, именно отслабване на руската икономика и нарастваща дипломатическа изолация на Русия", предупреди Обама.


ЕС готви санкции срещу руски компании


В същото време и лидерите на ЕС се договориха за санкции срещу руски фирми и физически лица, които подкопават или застрашават суверенитета на Украйна, териториалната цялост и независимостта на тази страна.


Решението може да засегне руски олигарси или хора от Кремъл, посочва АП.


Европейските лидери освен това приканиха външните министри да обмислят санкции срещу хора и компании, които активно предоставят материална или финансова подкрепа на онези хора в Русия, които взимат решения и са отговорни за присъединяването на Крим към Руската Федерация или за дестабилизирането на Източна Украйна.


Европейските лидери се съгласиха да работят заедно, за да суспендират финансирането на нови програми на Европейската банка за възстановяване и развитие в Русия, допълва АП. Освен това призоваха Европейската инвестиционна банка да не подписва нови финансови споразумения с Москва.


Досега ЕС прие санкции срещу 72 души в Русия и Украйна, включващи визови забрани и замразяване на авоари, както и срещу две базирани в Крим компании, чиито авоари в европейски страни бяха също замразени.


Базираната в Люксембург ЕИБ е отпуснала 1.6 милиарда евро заеми на Русия по проекти от 2003 г. насам, припомня Франс прес.


ЕБВР пък финансира около 790 проекта в Русия на стойност 24 милиарда евро.

 

На срещата си на върха европейските лидери са обсъдили и поставянето под въпрос на проектите за сътрудничество между ЕС и Русия, посочва Франс прес.

Путин: Санкциите ще имат ефекта на бумеранг


Руският президент Владимир Путин коментира за пореден път, че санкциите ще имат ефекта на бумеранга и ще тласнат без съмнение руско-американските отношения в задънена улица, като ще причинят и сериозни щети.


Путин подчерта, че трябва да се запознае с детайлите на санкциите, за да види какъв е пълният им обхват, но е сигурен, че ще навредят на националните интереси на САЩ в дългосрочен план.


"Това означава, че американските компании, които искат да работят в Русия, ще загубят тяхната конкуретноспособност пред други световни енергийни компании", каза Путин. По думите му санкциите ще навредят на американската компания "Ексън мобайл", която има възможност да работи в Русия.


Президентът и изпълнителен директор на "Роснефт" Игор Сечин заяви, че американските санкции, въведени срещу компанията заради кризата в Украйна, са незаконни и необосновани, тъй като "Роснефт" нямала никаква роля в украинската криза. Те ще навредят на американските банки, които работят с "Роснефт", както и на американските акционери на компанията, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?