Новите санкции срещу Техеран няма да имат ефект, прогнозира иранският президент

Новата резолюция на ООН за санкции срещу Иран няма да има никакъв ефект, заяви иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, цитиран от Франс прес в петък.

"Резолюцията няма правна стойност и няма да има никакъв ефект. Това е къс хартия, и то къс хартия без стойност. Периодът на сплашване и принуда е отминал", каза иранският държавен глава на световното изложение в Шанхай.

Новата резолюция на Съвета за сигурност на ООН, приета в сряда, забранява на Техеран да инвестира в чужбина в определени сектори с възможно двойно предназначение като урановите мини, например. Дава се разрешение и за инспектирането на ирански кораби в международни води. Техеран няма да има право да купува осем вида тежки оръжия, включително танкове, вертолети и ракети. Резолюцията е придружена от три анекса със списъци на 40 ирански компании и банки, на чиито шефове е наложена забрана да пътуват в чужбина, и чиито финансови авоари са замразени.

"Винаги сме заявявали, че Съветът за сигурност на ООН е инструмент в ръцете на САЩ. Това не е демократично″, каза иранският ръководител.

"Пет сили имат право на вето, а също и ядрени бомби, и те искат да монополизират атомната енергия", коментира Ахмадинеджад действията на петте постоянни членки на Съвета за сигурност САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия.

Той каза още, че американският президент Барак Обама "пое същия път като Джордж Буш", а "беше казал, че ще сложи край на едностранния подход на предишното правителство".

"Правителството на САЩ иска да погълне целия Близък изток. Ясно е, че САЩ не са против ядреното оръжие, тъй като ционисткият режим в региона притежава ядрени оръжия", добави Ахмадинеджад.

Запитан дали се сърди на своя традиционен съюзник Китай, че не се е присъединил към санкциите, Ахмадинеджад отговори, че Иран няма проблеми с другите страни освен САЩ.

Споделяне

Още от Свят