Новите случаи на коронавирус са 19

Тодор Кантарджиев, снимка: МС

Само 19 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие, съобщи в неделя проф. Тодор Кантарджиев. 11 от тях са приети в болница. Излекуваните отново надвишават броя на новите случаи, те са 32.

На фона на малкото новозаразени се регистрират повече починали – 4 за изминалите 24 часа. Сред тях е и 31-годишен мъж от Ямбол.

"Изследвани са 886 проби. Знаете, правим през седмицата 1000-1500 проби на ден. Активните области по отношение на коронавирусната инфекция в момента са шест. Слава Богу, в област Видин нямаме нови случаи", заяви Кантарджиев.

Останалите области с новозаразени са Благоевград (3 случая), Търново (1 случай), Пазарджик, където бе открито огнище в завод за автомобилни части, са открити 5 случая, Сливен (2 случая), София и областта (4 случая), Ямбол (4 случая).

Към момента у нас са регистрирани общо 2427. Увеличението на дневна база е 0,8%.

Според последните изчисления на Националния оперативен щаб един болен заразява само още един. Т.нар. ефективно репродуктивно число е показател за силата на епидемията. В момента то е около 1.

"За последната седмица остава около 1. Ако започне да намалява, това значи, че епидепията гасне. Засега продължава да е около 1. Времето на удвояването на случаите, което е много важен показател, е 35 дни и продължава да расте. Това значи, че забавяме увеличаването на броя на случаите", обясни Кантарджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България