Новите страни членки изолирани от дипломатическия корпус на ЕС

Новите страни членки изолирани от дипломатическия корпус на ЕС

Висшите фигури в Съвета на ЕС и Европейската комисия запълниха по-голямата част от местата в комисията, отговорна за подготвянето на европейския дипломатически корпус, а новите страни членки са притеснени за бъдещата си роля в службата, пише електронното издание EUobserver.

Европейската служба за външни действия (European External Action Service) ще бъде изградена през следващите две години по проект, представен от върховния външнополитически представител на ЕС Катрин Аштън в края на февруари или началото на март.

Аштън е създала "група на високо ниво" от 13 души, която да я съветва за изготвянето на предложението. В нея влизат някои от най-влиятелните задкулисни играчи в Брюксел.

От страна на Съвета участва генералният секретар Пиер дьо Боасю, наричан често "кардинал Ришельо", шефът на правната служба на Европейския съвет Жан-Клод Пири, висшият военен стратег Робърт Купър и политическият гуру Хелга Шмид.

От страна на Европейската комисия участват Жоау Вале де Алмейда, дясна ръка на председателя Жозе Мануел Барозу, генералният секретар на ЕК Катрин Дей, шефът на 136-те мисии на ЕК зад граница Патрик Чайлд, шефът на кабинета на Аштън - британският дипломат ветеран Джеймс Морисън, и директорът на правната служба на ЕК Луис Ромеро Рекена.

Страните членки са представени само от четирима дипломати - постоянният представител на Испания в ЕС Карлос Бастарече, испанският топ-експерт по въпросите на сигурността Карлос Фернандес Ариас Минуеса, постоянният представител на Белгия в ЕС Жан де Рют и посланикът на Унгария Габор Иван.

Барозу още миналата есен създаде вътрешна работна група, опитвайки се да изпревари появата на зам.-председател на ЕК, натоварен с външните отношения. Според Euobserver хората на Катрин Дей вече са готови с проект, който те се готвят да представят на Аштън, за да му удари тя гумения печат.

При това влиянието на представители на страните членки е сведено до минимум. Те ще могат да изразят мнение едва след като проектодокументът бъде представен на външните министри през април.

"Брюкселската мафия нареди нещата така, че да не завираме мръсните си мустаци в нейните дела", заявил пред Euobserver полски дипломат на служба в ЕС.

Трънлив въпрос за Аштън е, че трябва да осигури на новите страни членки задоволителен дял висши назначения.

Европейският съвет и комисията, които ще запълнят 2/3 от персонала на Европейска служба за външни действия, се доминират от старите страни членки. От общо 1657 служители на комисията в сферата на външните отношения, 117 са от 12-те страни, които се присъединиха към ЕС след 2004. Само един от тях – унгарският дипломат Януш Херман държи висок пост – в посолството на ЕК в Норвегия.

Единствената надежда е посланик Габор Иван. Той е с 20-годишен опит в работата си с европейските институции и обяви, че ще се опита новите членове на ЕС да бъдат по-добре представени в дипломатическите служби на Европейската комисия и Европейския съвет.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?