Новите вагони за метрото пристигнаха в България

Снимка: БГНЕС

Най-новите вагони за метрото в София пристигнаха в понеделник на пристанище Варна. Те бяха докарани от Кавказ с ферибота " Авангард".

През май 2011 г. "Метрополитен" ЕАД възложи след спорен конкурс доставката на 18 метровлакове на руския завод "Метровагонмаш" за около 77 млн. евро без ДДС от Оперативна програма 'Транспорт".

 

От самото си откриване метрото работи с подвижен състав, произведен от руската компания, и с новите 18 влака руските вагони у нас ще станат 112. Досега "Метрополитен" се договаряше директно с руснаците и плащаше със средства от собствения си бюджет.

 

Във вторник кметът на София Йорданка Фандъкова и транспортният министър Ивайло Московски ще присъстват на пускането в редовна експлоатация на част от доставените в понеделник нови влакове. Събитието ще започне в 12.00 часа на метростанция “Софийски университет Св. Климент Охридски”.

 

След представянето им кметът Фандъкова и министър Московски ще направят инспекция на довършителните работи на някои от новите метростанции и на подготовката на трасето на втората линия на метрото за започване на комплексни пускови изпитания от началото на август тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?