Йорданка Фандъкова:

Новите зони за паркиране в столицата вече дават резултат

Недопустимо е в имоти на университетите да има заведения, вместо библиотеки

Новите зони за паркиране в столицата вече дават резултат

Въвеждането на нови по-скъпи зони за паркиране в центъра на София е непопулярна мярка, която обаче вече дава положителен резултат.

Така столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира в събота пред ТВ7 въвеждането на "синя" и "зелена", уточнявайки, че това са рестрикции, които целят облекчаване на централната градска част от автомобили.

По думите ѝ преди новите правила за паркиране в града да бъдат окончателно въведени, те са били обсъждани повече от две години.

"Това не е нова наредба, а въвеждане на промени в съществуващата досега", подчерта Фандъкова.

По повод протестите на живеещите в центъра столичният кмет каза, че никой не желае да плаща допълнителни такси с желание и удоволствие, "но за да има ред, който вече дава резултати, мисля, че всички трябва да сме съпричастни."

Според кмета протестиращите имат своите основания, но добави, че в същото време много други жители на центъра били доволни от новата организация на паркиране.

Наредбата за зоните в централната градска част на София може да бъде подложена отново на обсъждане, но подреждането и паркирането нямат алтернатива, категорична беше Фандъкова.

По-късно, след тържественото честване на 104-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, тя коментира пред журналисти, че в имотите на университетите в София трябва да има библиотеки, зали за учене, а не дискотеки и кръчми.

По повод санирането на блоковете в жилищните квартали Фандъкова подчерта: "Истината е, че това съфинансиране при санирането на жилищните блокове затруднява хората, макар че те искат да го направят. Сега има средства - 50% безвъзмездно финансиране не е малко. Но за повечето от гражданите и собствениците в панелните блокове то е крайно недостатъчно."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?