Новият АБВ-лидер Константин Проданов обяви ГЕРБ за символ на корупция

Вградил съм сянката си в партията, но няма да окача бутонките, заяви Георги Първанов

Новият лидер на АББ Константин Проданов

Радикална промяна на АБВ, пълно разграничаване от ГЕРБ и консолидация вляво, както и синтезиране на идеи отдолу нагоре чрез допитвания до членовете и симпатизантите на партията, обеща новият ѝ лидер Константин Проданов.

Той бе избран в неделя на партиен конгрес с явно гласуване, в което противници му бяха  говорителят на партията Трендафил Величков, Марин Киров, Марияна Тодорова, Румен Петков и областни лидери на организацията.

Говорейки за радикалната промяна на сформираната партия от бившия президент Георги Първанов, подал оставка по лични и политически причини, новият лидер на АБВ заяви, че   "радикализацията на идеите не означава залитане крайно вляво“, както и не означава популизъм и обещания на едро.

"В организиционно отношение постигнахме много. Променената ситуация налага търсене на нови форми на комуникации с хората. Трябва да се върнем към синтеза на идеи отдолу нагоре и то със силно гражданско участие“, заяви новият председател на АБВ, който е на 39 години и беше икономически и финансов съветник на Първанов.

"Мисля, че много сериозно трябва да мислим за електронни допитвания до членската маса, до симпатизантите ни“, допълни още Проданов.

Грешка на АБВ, че легитимирала безобразията на Борисов

Проданов определи като основна грешка на АБВ участието ѝ във властта с ГЕРБ, с което легитимирала безобразието и безвремието на партията на Бойко Борисов. "За да можем да продължим уверено напред, трябва да погледнем назад за тези две година и половина, за да видим къде сбъркахме и от какво можем да се поучим. Не защото трябва да търсим виновници или изкупителни жертви, а защото само ако сме пределно честни пред себе си и пред хората, можем да намерим морален импулс, за да искаме доверие за някаква промяна“, каза той.

"Много ясно, категорично трябва да се разграничим от ГЕРБ. За мен те са символ на сервилност към външни интереси, на корупция, на посредственост. И ако има една червена линия, която не бих прекрачил с оглед на предстоящите избори, това е коалиция с ГЕРБ. Нито явна, нито тайна", заяви Проданов.

"Трябва да търсим коалиционни взаимодействия в лявото политическо пространство, особено с оглед на предстоящите избори. Водещи трябва да са принципите, конкретните и ясни ангажименти, които се постигат. Трябва да търсим взаимодействия с партии в лявоцентристкия сектор, няма какво да търсим в дясно. Потенциални партньори могат да бъдат и представители на автентичния патриотичен сектор. Всички партньорства обаче, трябва да бъдат  само на принципна и идейна основа, а не нещо продиктувано от някаква конюнгтура или аритметични съображения, защото хората няма да ни го простят“, каза още той.

Ревизия на прехода и отваряне на икономическите досиета

Според Проданов една от първите задачи пред АБВ ще бъде партията да настоява за цялостна ревизия на прехода и отваряне на икономическите досиета. За да се види кой се е облагодетелствал от разграбването на България. По думите му би трябвало да се въведе и забрана на приватизационни сделки, докато държавата не докаже, че може да защитава обществения си интерес.

"Като лява партия трябва да водим безмилостна борба с експлоатацията. За мен тя е един от основните проблеми в България“, посочи още  Константин Проданов. Водещият приоритет за него бил възраждането и реформирането на българската икономика, която функционира по много остарели и неефективни модели.

"Ние сме държава с икономическа структура на страна от Третия свят. Основно изнасяме непреработени суровини, а най-честите професии са продавачи, автомонтьори, шофьори. Такъв тип икономика няма как да пребори бедността. Този тип икономика няма как да се промени без активното участие и инвестиции на държавата в човешки капитал и високи технологии, енергетика, фармация. Промяната трябва да започне сега, ако искаме да променим визията на държавата за след 10 или 15 години“, заяви пред конгреса новият лидер на АБВ.

Като основен приоритет на  партията той посочи активната политика по доходите. "Това не означава поголовно вдигане на заплатите на общо основание, а означава целево повишаване на трудовите възнаграждения. Например, в  две ключови сфери като здравеопазване и образование. Трябва да използваме и механизмите на колективните трудови договори и минималната работна заплата. Като цяло трябва да преборим това негативно явление страната ни да бъде промотирана като източник на евтина работна ръка. Не решим ли този проблем с доходите, ще продължим да се сриваме в демографско и във всяко едно отношение“, смята Проданов.

Той влезе и в риториката на Първанов и БСП, че външната политика на страната в момента е пълен провал, след като сме успели да се скараме с Русия и да провалим кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. "Управляващите бетонираха усещането, че ръководят не суверенна държава, а подмандатна територия“, каза лидерът на АБВ.

Като успех на правителството той посочи само пенсионната реформа, която бе проведена от бившия социален министър на АБВ Ивайло Калфин.

Първанов: Това не е бенефисът ми

Преди избирането на новия лидер, досегашният председател Георги Първанов заяви, че така партията заявява воля за промяна в държавата, започвайки от себе си.

Първанов посочи, че оставките на досегашното ръководство на партията ѝ дават шанс за избор начело на  необременени от политиката хора.

В същото време той посочи, че "днес не е моят бенефисен мач, няма да окача бутонките на пирона".

Аз съм вградил сянката си в нашия проект и ще дам всичко от себе си за неговия успех, каза още Първанов и обясни, че причините за оставката му са лични и не смята да ги коментира, но имал и важни политически мотиви.

"Най-важното е, че след 25 години в политиката мога да кажа, че сега просто е друга политическата епоха. Случи се така, че размишлявайки тези дни около 10 януари, видях много предавания, филми, медийни събития, които ме върнаха във времето, в което току–що бях избран за партиен председател... Имаше тежки барикади, но се знаеше кой от коя страна на барикадата е. Днес е друго - барикадите са навсякъде – в парламента, в душите ни. Сега ни атакуват с павета-думи, павета-компромати“, каза Първанов.

Той обяви, че е готов за новия политически маратон и коментира, че резултатите от изборите и от референдума са показали желание за промяна, на първо място смяна на политическия елит. Нужна е дълбока промяна на политическия модел, смята Първанов и посочи, че от АБВ първи са заговорили за мажоритарен елемент в смесена избирателна система и за намаляване на субсидията за партиите. Първанов изрази увереност, че новото ръководство ще води обществения дебат по темата.

В АБВ имаме мисия да се борим с посредствеността на двуполюсния модел в българската политика, срещу политическия картел на големите партии, заяви още той.

Първанов смята също така, че АБВ не просто ще има нов силен председател, а "че в българската политика ще влезе истински лидер, модерен и солиден екип, с който другите ще трябва да се съобразяват".

Новото ръководство

По-късно делегатите на конгреса избраха и нови заместник-председатели на партията. Това са Мариана Тодорова, Трендафил Величков, Марин Киров и доц. Христо Михайлов, съобщиха от пресцентъра на партията.

Досегашните заместници на Георги Първанов - Ивайло Калфин и Румен Петков остават членове на бюрото на партията. Ръководството на АБВ се увеличава от 19 на 21 члена.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?